DRAMATIČNO U UKRAJINI: Porošenko naredio svim trupama da krenu ka Krimu!
Foto: AP, 22.03.2016.

Rat na pomolu

DRAMATIČNO U UKRAJINI: Porošenko naredio svim trupama da krenu ka Krimu!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je raspoređivanje vojske te zemlje blizu Krima, i proglasio najviši stepen uzbune, prenose ruski mediji.

On je naredio raspoređivanje svih jedinica oružanih snaga na granicu sa Krimom u oblasti Donbasa.

"Upravo sam održao sastanak sa čelnim ljudima naših odbrambenih agencija, kao i Ministarstvom spoljnih poslova... Naredio sam raspoređivanje svih vojnih trupa blizu administrativne granice sa Krimom kao i u Donbasu, i uveo najviše stanje uzbune", napisao je ukrajinski predsednik na Tviteru.

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko je ranije rekao da su ruske optužbe da je Ukrajina ušla na Krim ciničan izgovor kako bi se pojačale vojne pretnje protiv Ukrajine.

Taj potez je usledio nakon što su se pojavile informacije o mogućem terorističkom napadu na Krimu.

Ruska obaveštajna služba FSB je saopštila da je sprečila teroristički napad na Krimu koji je navodno pripremala Ukrajina, što je Porošenko odmah juče demantovao.

Ranije danas je portparol ukrajinskih pograničnih službi Oleg Slobodijan upozorio da je Rusija "poslednjih dana poslala nove, moderno opremljene trupe na granicu Ukrajine i Krima".

"Nedvosmisleno možemo da potvrdimo da Rusija postojeće trupe na toj granici zamenjuje novim, savremenije opremljenim trupama", rekao je Slobodijan na brifingu, održanom u vreme rasta napetosti između Moskve i Kijeva, prenosi "Sputnik international".

Sukob Rusije i Ukrajine traje duže od dve godine od svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča kojeg je zamenio Porošenko, a naročito posle ruskog pripajanja Krima koji je izglasano posle referenduma.

Prošle godine u februaru u Minsku potpisan je sporazum o primirju, koje je pored Rusije i Ukrajine prafirale još i Nemačka i Francuska kao i samoproglašene republike Donjeck i Lugansk.

(TASS/Sputnjik RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track