DA LI JE OVO KRAJ ŠPANIJE: Katalonija glasala za nezavisnost!
Foto: AP

Većina za separatističke stranke

DA LI JE OVO KRAJ ŠPANIJE: Katalonija glasala za nezavisnost!

Planeta -
Prema zvaničnim rezultatima današnjih parlamentarnih izbora u Kataloniji, stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije osvojile su apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini

Najveća secesionistička grupa "Zajedno za DA" (Hunts pel si), osvojila je 63 od 135 mesta u parlamentu bogatog španskog severoistočnog regiona, dok je manja levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10 i te dve stranke mogle bi da udruže snage, posle pregovora.

One su zajedno osvojile 73 mesta, što je više od potrebnih 68 za apsolutnu većinu u parlamentu. "Katalonci su glasali za nezavisnost", rekao je vršilac dužnosti regionalne vlade Artur Mas pristalicama, nakon prebrojanih 83 odsto glasova. "Pobedili smo", rekao je Mas pristalicama na skupu u Barseloni.

Obe te secesinističke partije saopštile su ranije da će unulateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 meseci, čemu se protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije. Šef španskog baskijog okruga, premijer te oblasti Inigo Urulu, rekao je da on želi da održi "zakonske konsultacije" o budućnosti regiona, s obzirom na to kako su danas Katalonci glasali.

Foto: AP

"Verujem u mogućnost održavanja zakonskih konsultacija" o budućnosti regiona, rekao je Urkulu. "Potreban nam je politički status za Euskadi (Baskiju)", rekao je on. "Mi smo nacija, mi smo Baskijci, mi smo građani Evrope, sa slobodama i istorijskim pravima, mi imamo jezik, kulturu", rekao je on.

Kako je pokazalo ranije istraživanje, sprovedeno posle zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima u Kataloniji, najverovatnije će većinu poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu osvojiti stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije, ali se za sada ne zna da li će one, ako se udruže, uspeti da sprovedu plan otcepljenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track