ISPOVEST OBAMINOG ČOVEKA PROTERANOG IZ MOSKVE: Jesu li sve naše greške počele s Kosovom
Foto: Ap, 5.5.2013

Bivši ambasador u Moskvi

ISPOVEST OBAMINOG ČOVEKA PROTERANOG IZ MOSKVE: Jesu li sve naše greške počele s Kosovom

Planeta -
VAŠINGTON - Majkl Mekfol, bivši američki ambasador u Moskvi i arhitekta "resetovanja" odnosa Vašingtona i Kremllja, izjavio je da Rusiji treba ukinuti sankcije ako poštuje Sporazum iz Minska o okončanju rata u Ukrajini.

Čovek koji je 2012. godine u Moskvi bio podstrekivač demonstracija protiv Putina i koji je maltene proteran iz Moskve, iznenadio je sve ovom izjavom.

On, ipak, odbija trdnje da se do sadašnje situacije sa Rusijom stiglo nizom neprijateljskih delovanja koje je Zapad izveo prema Moskvi nakon raspada SSSR, među kojima je i "bombardovanje Kosova".

"Uobičajena priča je da sadašnja situacija ima davnašnje korene i da je posledica serije neprijateljskih akata koje je Zapad počinio nakon pada SSSR-a: širenje NATO na istok, bombardovanje Kosova, intervencija u Iraku, podrška narandžastim revolucijama ili arapskim prolećima. Nije tako i to kažem na osnovu svog iskustva u predsedničkoj administraciji Baraka Obame", tvrdi Mekfol, svojevremeno Obamin čovek od poverenja, koji je američkom predsedniku prilikom posete Moskvi 2009. godine sugerisao da izjavi da je " prosperitetna i jaka Rusija u interesu SAD".

Mekfol je 2014. bio prisiljen da napusti Moskvu zbog davanja instrukcija ruskoj opoziciji i učestalih poseta opozicionara američkoj ambasadi gde im je, prema tvrdnji tamošnjih medija, davao i novac za rušenje Putina. Sada ima malo drugačiji stav prema zvaničnoj Moskvi.

"Kada kažete da će, ako Rusija poštuje Sporazum iz Minska, sankcije uvedene zbog Ukrajine biti ukinute, važno je da se držite toga. Dakle, ako Moskva u potpunosti zadovolji zahteve iz Minska, sankcije će morati odmah da budu ukinute. Ne misle svi u Americi tako, mnogi smatraju da bi Rusija trebalo da bude kažnjena i to često čujemo u izbornoj kampanji", kazao je sada Mekfol u Rimu, gde učestvuje na Transatlanstkom forumu posvećenom Rusiji koji je organizovao Centar za američke studije.

(EPK/ Koriere de la sera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track