DA LI JE TRAMP PRELOMIO: Reks Tilerson viđen na mestu američkog državnog sekretara!
Foto: Profimedia

mediji spekulišu

DA LI JE TRAMP PRELOMIO: Reks Tilerson viđen na mestu američkog državnog sekretara!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izabraće za državnog sekretara Reksa Tilersona, direktora američke multinacionačlne naftne i gasne kompanije Ekson Mobil.

Reks Tilerson, izvršni direktor energetske kompanije "Ekson Mobil", biće budući američki državni sekretar, javio je En-Bi-Si, pozivajući se na neimenovane izvore iz tranzicionog tima Donalda Trampa.

Izvori su napomenuli da, međutim, ništa nije konačno dok novoizabrani predsednik SAD to i ne objavi.Oni su dodali da će izbor za državnog sekretar biti najverovatnije objavljen sledeće nedelje. Rojters prenosi da će se Tramp tokom dana sastati sa Tilersonom.

NBC napominje da je Tilerson u bliskim poslovnim odnosima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da je celu poslovnu karijeru proveo u kompaniji koja sada nosi naziv "Ekson Mobil".

Tramp je u petak potvrdio da bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani nije više u trci za državnog sekretara SAD.

Zasad poznati kandidati za tu funkciju su republikanski kandidat na predsedničkim izborima 2012. godine Mit Romni, bivši direktor CIA Dejvid Petreus i senator iz Tenesija Bob Korker, a Trampova savetnica Keli En Konvej navela je da Tramp razmatra još neke osobe.

Inače Tilerson je proruski orjentisan i kritikovao je uvođenje sankcija Rusiji, zbog čega ga je Vladimir Putin odlikovao Ordenom ruskog prijateljstva .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track