DAVUTOGLU: Ovaj napad neće biti uspešan, većina vojske je uz vlast
Foto: Foto, AP, 17.02.2016.

Oglasio se bivši premijer

DAVUTOGLU: Ovaj napad neće biti uspešan, većina vojske je uz vlast

Planeta -

Oni koji napadaju tursku stabilnost napadaju i naše humanitarne pokušaje, ali ovaj napad neće biti uspešan, kaže Ahmet Davutoglu.

Stabilnost Turske ne predstavlja stabilnost samo jedne zemlje, nego više zemalja i stabilnost utočišta za milone izbeglica koje je ova zemlja primila, rekao je za Al Jazeeru bivši turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Oni koji napadaju tursku stabilnost napadaju i naše humanitarne pokušaje, ali ovaj napad neće biti uspješan. Međunarodna zajednica treba shvatiti značaj stabilnosti Turske", naglasio je.

Davutoglu je rekao da smatra da državni udar ne vrši cela vojska.

"To je negativan uticaj na vojsku, sve elementi naše vojske, koja treba štititi ponos naroda, države... Ovo nije državni udar koji vrši kompletna vojska, već određeni elementi, pokušavaju da destabilizuju našu komandnu strukturu. Upravo zbog toga se nadamo da će komandna struktura naše vojske biti lojalna turskoj vlasti."

"Nije to velika klika, veliki element, jer turski narod ima sve koristi od demokratske kulture. Naša vojska je od ove demokratski izabrane vlade dobila autoritet, oni su tu da podrže narod, našu ekonomiju. Ova klika pokušava zolupotrebiti vojsku. Ipak, siguran sam da će komandna struktura pokazati odanost izabranoj Vladi", dodao je Davutoglu.

Prema njegovim rečima, turski predsednik i premijer su u stalnom kontaktu i Vlada radi.

"Ne postoji određeni veliki sigurnosni problem za predsednika, ali naša sigurnost nije bitna koliko sigurnost naroda, zemlje i budućnost mladih generacija."

"Kada je 60-ih godina došlo do vojnog udara, moj prethodnik premijer je obešen, ja sam imao tada samo godinu dana. Nakon toga je bilo puno pokušaja vojske da se to učini, ali nisu u tome uvek uspevali. Siguran sam da ćemo zaštiti našu demokratiju, naš ponos i da će ovaj element biti ugašen, u to nema sumnje", zaključio je bivši turski premijer.

(Al Jazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track