DECA PRAVE DECU: 7 učenica osnovne škole zatrudnelo na ekskurziji
Foto: SINA

Nova moda u BiH

DECA PRAVE DECU: 7 učenica osnovne škole zatrudnelo na ekskurziji

Planeta -
Sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić ističe da je strašno da devojčice stare 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu

SARAJEVO - Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić istakao je da deca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnose i naveo da su osnovci iz jednog malog mesta u Bosni i Hercegovini otišli na petodnevnu ekskurziju i nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnelo na ekskurziji.

On je rekao da je razlog za to nemaran odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova, prema vaspitanju dece.

Babić je istakao da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posledica poput steriliteta, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prevremenih porođaja.

"U RS se između 15 i 18 odsto ljudi bori sa sterilitetom, imamo oko 15 odsto spontanih pobačaja i između pet i deset odsto prevremenih porođaja", precizirao je Babić.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, rodila je 31 maloletnica, četiri su su stare 15 godina, deset 16 godina i 17 pacijentica od 17 godina.

Problem maloletničkih trudnoća u BiH iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja seksualno aktivnih devojčica između 13 i 15 godina.

Tako je na internet stranici Ispovijesti, gde devojčice traže savete od stručnjaka, ginekologa, vršnjaka, jedna od njih napisala:”Rado bih spavala sa svojim momkom, iako imam 14 godina… Ali se plašim osuđivanja okoline.

Na toj stranici mogu se naći i informacije prema kojima dečaci stari 11 godina stupaju u seksualne odnose, piše Dnevni avaz .

Sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić ističe da je strašno da devojčice stare 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu.

On je upozorio da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visoko rizični.

“Očito je da deca nemaju dovoljno zdravstvenog vaspitanja pa se upuštaju u takve stvari, ne znajući kakve posledice mogu imati. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne sme se dopustiti da decu ulica uči intimnim stvarima, pa ih onda život šamara”, rekao je Mehmedbašić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track