DEČAK PONUDIO UTOČIŠTE SIRIJCU I DIRNUO SVET: Neka dođe kod nas, bićemo mu porodica, a on naš brat
Foto: Printscreen Yt

Dečija neiskvarenost

DEČAK PONUDIO UTOČIŠTE SIRIJCU I DIRNUO SVET: Neka dođe kod nas, bićemo mu porodica, a on naš brat

Planeta -

Pismo šestogodišnjeg dečaka koje je uputio američkom predsedniku Baraku Obami, a u kome nudi utočište u svojoj porodici dečaku iz Sirije, neverovatnom brzinom proširilo se internetom.

Mali Aleks iz Njujorka odlučio je da napiše pismo ni više ni manje nego američkom predsedniku nakon što je video potresan snimak okrvavljenog i omamljenog Omrana Dakuniša koja je obišla svet i izazvala burne reakcije, piše BBC.

Pismo je stiglo i do Obame koji ga je pročitao u UN-u i rekao da ga je napisalo dete "koje još nije naučilo da bude cinično, sumnjičavo ili plašljivo". Osim toga, podelio je priču na svojoj stranici na Fejsbuku gde je podeljena gotovo 120.000 puta, ima preko četiri hiljade komentara i gotovo 180.000 lajkova.

Aleks je pismo započeo: "Dragi predsedniče Obama, sećate li se dečaka koga je spasila hitna pomoć u Siriji? Možete li, molim vas, otići po njega i dovesti ga kod nas? Čekaćemo vas sa zastavama, cvećem i balonima.Bićemo mu porodica i on će biti naš brat."

Američki predsednik citirao pismo na sastanku u UN čija je tema bila izbeglička kriza, a potom su i samog Aleksa snimili kako čita pismo.

"Svi bismo trebali da budemo poput Aleksa. Zamislite kako bi nam svet izgledao da je tako. Zamislite koliko bismo patnje mogli da olakšamo i koliko života spasimo", napisao je Obama na Fejsbuku. Pozvao je razvijene zemlje da učine više i pomognu u izbegličkoj krizi.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track