DEJVID KAMERON: Za sada nećemo pokrenuti postupak izlaska iz EU!
Foto: Reuters

Odluka čeka novog premijera

DEJVID KAMERON: Za sada nećemo pokrenuti postupak izlaska iz EU!

Planeta -

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u prvom obraćanju parlamentu posle Bregzita da London “za sada“ neće formalno tražiti istupanje iz Evropske unije.

Time su potvrđene navode pojedinih zvaničnika u EU da Kameron neće "aktivirati" član 50 Lisabonskog sporazuma.

"Ključni pregovori će sačekati novog premijera", rekao je Kameron u parlamentu i dodao:

"Britanija izlazi iz Evropske unije ali mi ne smemo da okrenemo leđa Evropi i ostatku sveta. Moramo da odredimo kakav odnos želimo sa EU".

Britanski premijer je rekao da parlament ne bi trebalo da blokira želju naroda da izađe iz EU.

Kameron je rekao da neće povući svoju odluku da ode sa čela britanske vlade.

"Narod je jasno rekao kojim putem želi da ide. Zemlji je potreban neko nov, par novih očiju. Neću povući odluku da se povučem sa mesta premijera", istakao je Kameron.

Podsetimo, član 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju iz članstva Evropske unije (EU) treba da se primeni u slučaju Velike Britanije koja je 23. juna glasala za odlazak iz Unije, međutim ta procedura predstavlja izvor nesigurnosti i već stvara podele između dve strane posle više od 40 godina zajedništva.

"Svaka zemlja članica može da odluči u skladu sa ustavnim propisima o povlačenju iz EU", navodi se u tom članu Lisabonskog sporazuma, potpisanog 2007. a koji je stupio na snagu 2009. godine, ali nikada nije pokrenut.

Međutim, taj član, koji se sastoji od pet kratkih pasusa, "ne daje konkretne detalje o načinu odlaska koji treba da se naknadno organizuje", izjavio je Rober Šauad, stručnjak Instituta za međunarodne i strateške odnose.

Ukoliko ne dođe do dogovora, članstvo će automatski prestati dve godine nakon obaveštenja. Član je samo osnovni obrazac za napuštanje, obaveštenje o datumu i neke druge “sitnice“.

(EPK)

NE PROPUSTITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track