DEMOKRATE SVE OČAJNIJI ZBOG ISTRAGE PROTIV KLINTONOVE: Sad tvrde da je direktor FBI ruski špijun
Foto: Reuters 8 Sept 2016

Napadi ne prestaju

DEMOKRATE SVE OČAJNIJI ZBOG ISTRAGE PROTIV KLINTONOVE: Sad tvrde da je direktor FBI ruski špijun

Planeta -

Direktor Džejms Komi pretrpeo je prilične kritike jednog broja američkih zvaničnika koji ga optužuju da je pokušao da „utiče“ na američke izbore ponovnim pokretanjem istrage FBI o predsedničkom kandidatu Demokratske partije Hilari Klinton, zasnovane na novim, potencijalno opasnim imejlovima.

U nedelju je lider senatske manjine Hari Rid napisao pismo u kome je optužio Komija da pomaže „jednoj političkoj partiji nauštrb druge“.

„Pišem vam da vas obavestim da je moja kancelarija utvrdila da ovi postupci mogu da prekrše Hečov zakon, koji brani zvaničnicima FBI da koriste svoja službena ovlašćenja da utiču na izbore“, napisao je on.

„Vašim pristrasnim akcijama prekršili ste taj zakon“. Rid nastavlja da insinuira da je direktor FBI možda pokrivao navodne veze republikanskog kandidata Donalda Trampa sa ruskom vladom.

„U mojim razgovorima sa vama i drugim visokim zvaničnicima u nacionalnoj bezbednosti, postalo je jasno da posedujete eksplozivne informacije o bliskim vezama i koordinaciji između Donalda Trampa, njegovih glavnih savetnika i ruske vlade, koja se otvoreno neprijateljski odnosi prema Sjedinjenim Američkim Državama, a koju Tramp hvali u svakoj prilici“, piše Rid.

Senator nije ponudio nikakav dokaz za ove tvrdnje, a ostali su istakli da Rid ima običaj da bude hiperboličan. Tokom izbora 2012. on je lažno tvrdio da republikanski kandidat Mit Romni nije platio porez. Ali rusofobija je ključna strategija demokrata tokom ovogodišnje kampanje, a rukovodstvo i mejnstrim mediji koriste svaku priliku da optuže bilo kojeg kritičara Klintonove da je „ruski špijun“.

Osramoćeni zbog otkrivanja imejlova Demokratskog nacionalnog komiteta (DNK), demokrate su takođe pokušale da umanje značaj ovih curenja optužujući Rusiju za sajber-napad. Nema dokaza za ovu tvrdnju, ali to ipak odvraća pažnju od sadržaja imejlova“ koji dokazuju da se DNK urotio protiv senatora iz Vermonta Bernija Sandersa tokom unutarpartijskih izbora.

Ironično je da su ove tvrdnje usledile nakon potvrde bivšeg šefa NSA Majkla Hejdena da SAD redovno hakuju strane političke partije. „Strane obaveštajne službe dobijaju interne mejlove jedne od glavnih političkih partija u velikoj stranoj protivničkoj državi? Izazov prihvaćen!“, rekao je on, prenosi „Hil“. „To je ono što radimo“.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track