DO BOŽIĆA NESTAJE I ONO ŠTO JE OSTALO OD ISTOČNOG ALEPA: A onda 200.000 izbeglica kreće ka Turskoj
Foto: Reuters

Upozorenje izvestioca UN za Siriju

DO BOŽIĆA NESTAJE I ONO ŠTO JE OSTALO OD ISTOČNOG ALEPA: A onda 200.000 izbeglica kreće ka Turskoj

Planeta -

Specijalni izvestilac UN za Siriju Stafan de Mistura upozorio je danas da je "sve manje vremena" za spasavanje istočnih delova Alepa pod kontrolom pobunjenika, koje poslednjih nedelju dana ponovo bombarduju sirijske snage.

"Vremena je sve manje i sada se trkamo s njim, a od humanitarnih organizacija saznajemo da se u Alepu, ali i drugim delovima Sirije, strahuje da će vojne akcije biti pojačane, dok političkih i humanitarnih skoro da i nema", rekao je De Mistura novinarima u Damasku posle sastanka sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom.

Stafan de Mistura, Foto AP
Stafan de Mistura, Foto AP

On je dodao da će, zbog pojačanja vojnih operacija, do Božića biti uništeno "i ono što je još ostalo od istočnog Alepa" i da će još 200.000 sirijskih izbeglica krenuti ka Turskoj, što će, kako je rekao, izazvati "humanitarnu katastrofu".

Mistura je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi bombardovanje Alepa i potvrdio da je vlada u Damasku odbila da prizna "administrativnu autonomiju" pobunjenika u istočnom delu grada, što je jedan od predloga UN.

Prema navodima sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava, u najnovijim vazdušnim udarima na istočni Alep, od utorka je poginulo najmanje 107 civila, među kojima i 17 dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track