DOBRA VOLJA: Rusija za nove humantiarne prekide vatre u Alepu
Foto: Reuters

Malo mira

DOBRA VOLJA: Rusija za nove humantiarne prekide vatre u Alepu

Planeta -

Rusija je spremna za nove humanitarne prekide vatre u sirijskom gradu Alepu, ali zahteva da se oni ne zloupotrebljavaju, već da se koriste za pomoć civilnom stanovništvu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

On je istakao da su ekstremisti opozicije više puta koristili prekide u borbenim dejstvima za pregrupisavanje i dobijanje pojačanja, prenosi Sputnjik.

Genadij Gatijev: Pobunjenici zloupotrebljavaju primirje (Foto: Printscreen YouTube/RT)
Genadij Gatijev: Pobunjenici zloupotrebljavaju primirje (Foto: Printscreen YouTube/RT)

"Spremni smo da nastavimo humanitarno zatišje, humanitarne prekide vatre, ali očekujemo da se oni koriste da bi se zaista pomoglo civilnom stanovništvu, da se ono evakuiše preko humanitarnih koridora", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije tokom posete Izraelu. On je, takođe, ocenio nepotrebnim produžetak misije Ujedinjenih nacija o hemijskim napadima u Siriji.

ČURKIN PROZVAO ODGOVORNE: UN loše napravile plan izvlačenja civila iz Alepa

Rusija sumnja u potrebu produžetka mandata zajedničkog mehanizma UN i OZHO za istragu o hemijskim napadima u Siriji i smatra da se njihov rad koristi za vršenje pritiska na sirijske vlasti, kaže Gatilov. On je optužio SAD da pitanje upotrebe hemijskih sredstava pokušavaju da prebace sa sirijskog građanskog rata na Savet bezbednosti UN, "gde bi se donele odluke i rezolucije koje bi omogućile neke druge akcije, neisključujući vojne".

"Mi smo protiv toga. Zbog toga imamo ozbiljne sumnje u vezi sa potrebom da se istražnom timu produži mandat", rekao je Gatilov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track