Dolazi "Frexit": Evo da li će Francuska napustiti EU
Foto: AP

To bi bio kraj

Dolazi "Frexit": Evo da li će Francuska napustiti EU

Planeta -

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije označio je kraj jedne ere. Izlazak Francuske, bio bi kraj EU

Zbog istorijskih i institucionalnih raloga, francuski izlazak iz Evropske unije bio bi "kataklizmičnih" razmera i doveo bi do toga da kolevka EU postane i njen grobar, piše Newsweek.rs.Ruševine od Drugog svetskog rata još nisu bile ni počišćene kada je Francuska postavila temelj Unije. Ova zemlja bila je jedina sposobna da 50ih pokrene proces ponovne izgradnje kontinenta. Vremenom, sve bližim ekonomskim, monetarnim i političkim vezama, zemlje koje su konstantno kroz istoriju ratovale stvorile su novu Evropu u kojoj je izgledalo kao da je jedina budućnost Evropljana život u uniji.

Vremenom, dok su francuske vlasti ciglu po ciglu gradile evropski projekat, ekonomija zemlje se urušavala. Istovremeno, Francusku je stigla i imperijalna prošlost kada su se u zemlji naselile stotine hiljada imigranata iz nekadašnjih kolonija u Africi.

Inicijalni plan da se smanjen rast privrede reši prilivom jeftinije radne snage, pretvorio se u najveći kulturološki problem sa kojim se Francuska suočava - problem koji je dao polet ekstremnoj desnici kao što je Nacionalni front.Anketa sprovedena prošle godine pokazala je da bi, u slučaju ponavljanja referenduma o evropskom ustavu, 62 odsto Francuza glasalo protiv. Istovremeno, popularnost francuskog predsednika Fransoe Olanda je veoma opala, što pokazuju ankete sprovedene posle Bregzita, prema kojima predsednika podržava samo 16 odsto glasača.

Osim toga, i u Olandovoj stranci se sve više oseća anti-evropski stav, naročito kod Arnoa Montebura, bivšeg ministra ekonomije, koji je veliki protivnik mera štednje i globalizacije, a svoj stav prema EU definiše kao "euroiscrpljenost.

Ipak, od svih političkih igrača u Francuskoj, nikome Bregzit nije dao vetar u leđa kao Marin Le Pen. Ona je posle Bregzita čestitala Britaniji i počela govor o tome kako Francuska može i mora biti sledeća, pritom igrajući na kartu imigracije, religije, rase, terorizma i sličnih tema koji, čini se, sve više okupiraju umove Francuza.

Još 2014. godine, Le Penova je obećala da će referendum o članstvu u EU biti prva stvar koju će uraditi ako bude izabrana za predsednicu. Posle Britanije, njeno obećanje mnogo manje deluje kao fantazija. Imajući u vidu da su sve skorašnje ankete pokazale da Nacionalni front ima više podrške od ostalih partija, što će teroristički napad u Nici samo povećati, referendum o Fregzitu zaista više nije nešto iznenađujuće.Jedina stvar koja za sada sprečava Le Penovu da pobedi jeste francuski izborni sistem, prema kojem dva najuspešnija kandidata moraju odmeriti snage i u drugom krugu, gde su, bar do sada, protivnici Nacionalnog fronta bili ujedinjeni.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Preko 500 ljudi je pogubljeno: ​Ovo je najkrvaviji vojni puč u istoriji Turske (FOTO)60 godina Pokreta nesvrstanih: Ovo je priča o sili između dve vatre (FOTO)"Onaj drugi" genocid Nemačke: Masakr 75.000 Afrikanaca koji je Hitleru dao ideju za Holokaust (FOTO)

ENTONI MONKTON ZA NEWSWEEK Evropska budućnost Balkana 20 godina posle Dejtona

"Mohamede, nadzirem Vas": ​Stjuardesa američke aviokompanije izazvala skandal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track