DONALD TRAMP PRETI KINI: Rešite situaciju oko Severne Koreje ili ćemo vam zagorčati život!
Foto: Reuters

Predsednički kandidat

DONALD TRAMP PRETI KINI: Rešite situaciju oko Severne Koreje ili ćemo vam zagorčati život!

Planeta -
Predsednički kandidati Republikanske stranke okrivili su "promašenu" spoljnu politiku predsednika Baraka Obame za aktivnosti Severne Koreje oko nuklearnog naoružanja.

Donald Tramp, koji zasad uživa najveću podršku Amerikanaca, zatražio je od Kine da obuzda svog saveznika ili se suoči s neugodnim trgovinskim posledicama.

Severna Koreja objavila je kako je testirala minijaturnu hidrogensku bombu, istakavši da je time značajno povećala svoju vojnu moć.

Neki stručnjaci javno su izrazili sumnju da je posredi bilo testiranje prave hidrogenske bombe.

Tramp, koji u ispitivanjima javnog mnjenja vodi u trci za republikansku nominaciju za predsedničke izbore, rekao je da SAD ne čine dovoljno kako bi Kinu učinile odgovornijom za poteze Severne Koreje.

"Niko s njima uopšte ne razgovara, niko o tome ne raspravlja s Kinom, a ona - verujte mi - ima potpunu kontrolu. Severna Koreja ne bi imala šta da jede bez Kine. Oni kažu da nemaju, ali Kina ima potpunu kontrolu nad Severnom Korejom i ona bi morala rešiti problem", rekao je Tramp za Foks Njuz.

"A ako ne reše problem, mi bismo trebalo Kini da jako zagorčamo situaciju", rekao je Tramp, nazvavši vođu Severne Koreje ludakom.

I ostali su republikanski kandidati slično su reagovali.

"Ako vest o nuklearnoj probi bude potvrđena kao istinita, to će biti samo poslednji u nizu primera promašene spoljne politike Obame Klinton", napisao je u utorak kasno uveče senator Marko Rubio, govoreći o bivšoj Obaminoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, sad najizglednijoj kandidatkinji za dobijanje nominacije za predsedničku trku iz Demokratske stranke.

(Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track