DONETA ODLUKA: NATO  razmešta vojsku u baltičkim zemljama i Poljskoj
Foto: AP

Samit Severnoatlanske alijanse u varšavi

DONETA ODLUKA: NATO razmešta vojsku u baltičkim zemljama i Poljskoj

Planeta -

VARŠAVA - Lideri zemalja NATO usvojili su odluku da se obrazuju četiri višenacionalna bataljona u baltičkim zemljama i Poljskoj po principu rotacije, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„Odlučili smo da proširimo vojno prisustvo u istočnom bloku NATO, razmeštanjem četiri bataljona u toj oblasti“, rekao je Stoltenberg novinarima nakon susreta u okviru samita NATO-a koji se održava u Varšavi.

Stoltenberg je naglasio da će vojska biti razmeštena po principu rotacije.

Generalni sekretar je, takođe, precizirao da će vojnike u Letoniju uputiti Kanada, u Litvaniju Nemačka, u Estoniju Velika Britanija, a u Poljsku Sjedinjene Američke Države.

On je naveo da će gotovo sve zemlje-članice Alijanse učestvovati u podršci bataljona Alijanse u njenom istočnom bloku i dodao da ne može da kaže koliko će dugo trajati pojačano prisustvo bataljona NATO u Evropi.

Prema njegovim rečima, NATO će na ministarskom sastanku u oktobru razmotriti jačanje prisustva na moru i u vazduhu u crnomorskom regionu.

Generalni sekretar NATO-a je, takođe, rekao da će Alijansa obavestiti Rusiju o odlukama usvojenim na samitu na zasedanju Saveta Rusija-NATO.

Prema njegovim rečima, NATO nastavlja da teži konstruktivnom dijalogu s Rusijom, koja ne može i ne sme da bude izolovana.

Sistem protivraketne odbrane NATO-a ne predstavlja pretnju ruskim snagama nuklearnog strateškog obuzdavanja, istakao je Stoltenberg.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja