DOSAD NEVIĐENO U BELOJ KUĆI: Ono što je bilo rezervisano samo za PREDSEDNIKE, sada dostupno SVIMA!
Foto: AP

Velika promena

DOSAD NEVIĐENO U BELOJ KUĆI: Ono što je bilo rezervisano samo za PREDSEDNIKE, sada dostupno SVIMA!

Planeta -

Posetioci Bele kuće od sada će moći da posete bioskop koji je nekada služio kao prostorija za garderobu u koju se nekada Dvajt Ajzenhauer iskradao da bi gledao vesterne i gde je Džimi Karter gledao film "Svi predsednikovi ljudi".

Odluka da se otvori za javnost privatni predsednički teatar koji je u velikoj prostoriji za garderobu podesio 1942. Frenklin Ruzvelt, donela je predsednikova supruga Melanija Tramp.

"Bela kuća pripada građanima ove države. Verujem da bi svako ko je u poseti i obilazi kuću trebalo da ima što veći pristup njenoj bogatoj istoriji i lepoj tradiciji", rekla je prva dama.

Među najvećim ljubiteljima filma koji su živeli u Beloj kući bili su Ajzenhauer, koji je voleo vesterne i posebno filmove Garija Kupera, i Ričard Nikson koji je voleo crno-bele mjuzikle kao što je "Janki Dudl Dendi" (Yankee Doodle Dandy).

Još veći filmofil bio je Karter koji je dva-tri puta nedeljno održavao filmsko veče.

On je za vreme boravka u Beloj kući odgledao 480 filmova, više od bilo kog drugog predsednika, a prvi film koji je tu pustio bio je "Svi predsednikovi ljudi" o aferi Votergejt i rušenju Ričarda Niksona.

Ronald Regan uprkos svojoj nekadašnjoj karijeri kao glumca, nije bio veliki filmofil, mada je voleo sa suprugom na svoj rođendan da pušta svoje filmove, kako se navodi na zvaničnom sajtu Bele kuće.

Za Džordža Buša se govorilo da je voleo filmove o borbi poput "Pad crnog jastreba" (Black Hawk Down) i "Bili smo vojnici" (We were soldiers).

Barak Obama je pustio "Ubiti pticu rugalicu" (To Kill a Mocking Bird) u znak obeležavanja 50-godišnjice filmova sa tematikom rasnih predrasuda na jugu SAD.

A prvi film koji je pušten od kako je Donald Tramp preuzeo predsedničku dužnost bio je "Potraga za Dori" (Finding Dory), animirana priča o ribi koja traži svoje roditelje.

Bioskop se nalazi u istočnom krilu Bele kuće.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trenutak koji je promenio SVE: Ovako su se upoznali Melanija i Donald Tramp

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track