VIDEO SEDMODNEVNI PRITVOR Artmanova došla da čuje presudu Karadžiću a uhapsili je ispred Tribunala
Foto: Anadolija

Odala tajne

VIDEO SEDMODNEVNI PRITVOR Artmanova došla da čuje presudu Karadžiću a uhapsili je ispred Tribunala

Planeta -
Bivša portparolka Haškog tribunala Florens Artman uhapšena je danas ispred zgrade tog suda. Artmanova je uvedena u zgradu Međunarodnog suda pravde.

Florens Artman je došla pred tribunal da bi pratila izricanje presude Radovanu Karadžiću, javlja N1.

Kako prenose strani mediji, Artman je privedena zbog zabrane pristupa a posle hapšenja određen joj je pritvor od sedam dana.

Inače, Artmanova se tereti za nepoštovanje suda jer je objavila podatke iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević i to u knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu".

Mediji javljaju da su Artmanovu probale da zaštite Majke Srebrenice, ali je posle manjeg guranja ipak privedena.

Predsednik logoraša BiH Jasmin Mešković izjavio je za N1 da je komešanje trajalo oko 10 minuta.

"Policija došla, pokušala da je privede, ona je počela da viče, i pomogli su joj svi koji su bili na platou, 10 minuta su se gurali i nisu dozvolili da joj priđu, na kraju je policija odnela sa platoa u zgradu suda. Ovaj događaj nije trebalo da se desi sada. Nije bilo mesto i vreme, iako verovatno Hag zna šta radi", rekao je on.

Pre nego što je privedena, Artmanova je za Al Jazeeru izjavila da je privođenje usledilo "zbog toga što javnost upozorava neko vreme, a i danas je zbog toga došla, da je postignut ilegalni dogovor jednog sudije i države Srbije, prema kojem žrtve ne bi dobile nikakvu odštetu od Srbije i Miloševićevog režima".

Tribunal je novembra 2011. kaznu od 7.000 evra preinačio u zatvorsku kaznu od sedam dana i izdao nalog za njeno hapšenje, nakon što je ona dva puta ignorisala naredbe suda.

Nalog za hapšenje Tribunal je uputio vlastima Francuske ali one nisu htele da ga sprovedu ozbrazloživši da su obavezne da izručuju samo optužene za ratne zločine.

Artmanova je rođena 17. februara 1963. u Parizu a diplomirala na pariskom univerzitetu na odseku za književnost i strane civilizacije. Kao novinar, izveštavala je sa prostora bivše Jugoslavije od 1986. godine a od 1989. godine, kada je dobila stalni boravak, do 1994. godine, živela je u Beogradu.

Stalni dopisnik pariskog Monda iz SFRJ postala je 1990. godine a 1994. zabranjen joj je rad i ulazak na teritoriju SRJ.

Tada je postavljena na mesto portparola Tužilaštva MKSJ i tu je radila do aprila 2006. godine.Autor je knjige "Milošević: Dijagonala laufera" čiji prevod je objavljen 2001. godine u Beogradu.Inače, ona je udata za hrvatskog državljanina sa kojim ima dvoje dece koji su se rodili u Francuskoj.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track