(VIDEO) UŽIVO DRAMA U SIDNEJU: Kraj talačke krize!
Foto: Printscreen Yt

Talačka kriza

(VIDEO) UŽIVO DRAMA U SIDNEJU: Kraj talačke krize!

Planeta -
Kafić Lint, u kojem naoružani džihadista drži 40-tak talaca, je u potpunom mraku, a policiji je stiglo teško naoružano pojačanje
1 / 5 Foto: Printscreen

SIDNEJ – Šestoro iz grupe talaca koje u kafiću "Lint" u centru Sidneja drži naoružani otmičar uspelo je da pobegne, javlja Raša tudej.

Dramu sa taocima možete pratiti OVDE

http://www.youtube.com/watch?v=KOJWvZt7a5c#t=14391

Kriza s taocima počela je po podne po australijskom vremenu, kada je u čoko-bar upao islamista i uzeo posetioce i zaposlene za taoce. Otmičar za sada nije postavio nikakve zahteve.

Taoci stoje s rukama na prozorima (Foto: AP)
Taoci stoje s rukama na prozorima (Foto: AP)

Za sada broj talaca je nepoznat; uglavnom se navodi da ih je između 30 i 50, a Raša tudej ima podatak da ih je četrdesetak. Više stotina policajaca zatvorilo je centar grada i opkolile kafić. Lokalni mediji javljaju da su videli toace kako sa rukama naslpnjenim na izlog kafića stoje uspravno i da ih otmičar koristi kao živi štit. Na snimku se vidi i crna džihadistička zastava sa arapskim pismom, koju koristi ISIL. Na zastavi piše: "Nema Boga osim Alaha, a Mohamed je njegov prorok", javlja Skaj njuz.

16.46 - Policija saopštila da je okončana talačka kriza u Sidneju. Prema nekim informacijama otmičar je mrtav, dok prema drugima otmičar je uhapšen.

16.17 - Još nekoliko talaca je istrčalo iz kafea. Iz kafića odjeknulo je nekoliko detonacija.

15.55 - Radikalni islamista Man Haron Monis, koji sebe naziva šeikom, već 16. sat drži u zatočeništvu u sidnejskom kafiću "Lint" četrdesetak talaca. Policija pokušava da na miran način reši talačku krizu, ali je ispraznila ceo kvart i dovela pojačanje - teško naoružane specijalce.

15.15 - Sidnejska policija identifikovala otmičara. Navnodno, radi se o radikalnim islamisti šeiku Manu Haronu Monisu, prenosi RTS.

13.55 - Drama u sidnejskom kafiću, gde naoružani džihadista drži 40-tak talaca, ušla je u 14. sat. Policija je saopštila da je spremna da tokom noći pregovara s otmičarem ne bi li oslobodio taoce.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

13.08 - Još se ne zna šta su napadačevi motivi, ali on najverovatnije sam radi, kaže za BBC En Eli, direktorka Programa za antiterorizam Univerziteta Kertin u Australiji.

"Ovo zasigurno izgleda kao delo usamljenog napadača, verovatno je i loše pripremljeno i isplanirano, a njegovi zahtevi zvuče prilično čudno za talačke krize, jer u tim slučajevima očekujete materijalne ili taktičke zahteve koji su povezani s nekom određenom grupom ili ciljem", kaže ona.

12.55 - Talačka kriza u kafiću "Lint" u Sidneju ulazi u 13. sat. Mediji izveštavaju da je otmičar tražio da razgovara s premijerom Australije Tonijem Abotom.

11.50 - Policajcima koji već drže u obruču ceo kvart oko kafića u kojem džihadista drži taoce stiglo je pojačanje - teško naoružani policajci specijalci, javlja ABC njuz. Još nema zvaničnih potvrda da li se sprema akcija oslobađanja talaca.

11.10 - Kafić "Lint", u kojem naoružani džihadista drži 40-tak talaca, sad je u potpunom mraku, izveštava ABC njuz.

11.00 - Više od 40 organizacija oko kojih su okupljeni australijski muslimani osudilo je uzimanje talaca u sidnejskom kafiću, javlja AFP kao poslednju vest.

10.55 - Talačka kriza u kafiću "Lint" u Sidneju ušla je u jedanaesti sat, odbrojavaju mediji.

Više stotina policajaca drži centar Sidneja i kafić Lind u blokadi (Foto: AP)
Više stotina policajaca drži centar Sidneja i kafić Lind u blokadi (Foto: AP)

10.50 - Šef policije Sidneja održao je konferenciju za novinare na kojoj se obratio direktno taocima u nadi da slušaju vesti. "Radimo sve da vas oslobodimo", poručio je on zatočenim ljudima.

On je demantovao izveštaje medija da je džihadista, koji drži taoce, posejao bombe po više lokacija na Sidneju.

"Kriza se događa na samo jednom mestu", kazao je on.

"Sigurno neće biti osvetničkih napada, to ne bi smelo da se događa. U ovom trenutku, potrebno je da se svi smire", kaže on.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10.30 - Novinar Kris Rizon kaže da iz sobe za medije Martin plejsa vidi kako menja taoce koji stoje pred izlozima, a svaku "smenu" drži i po dva sata.

10.00 - Mediji javljaju da je policija saznala identitet otmičara, ali da zasad nema nameru da ga objavi. Otmičar tvrdi da je postavio četiri bombe - dve u kafiću i još dve u financijskoj četvrti u kojoj se kafić nalazi, rekli su dva taoca koji su uspeli da pobegnu iz kafića, prenosi Skaj njuz. Novinar Seven Netvorka Kris Rison kaže da je video otmičara kako raspoređuje taoce kod prozora, piše Dejl mejl.

Poledajte kako je pobegla ova žena:

http://www.youtube.com/watch?v=dBlATE3qaXY

09.29 - Sidnejski muftija oglasio se saopštenjem u kojem je osudio sve kriminalne akcije i napomenuo da one nisu u skladu s islamom.

09.12 - Talačka kriza u Sidneju ušla je u deseti sat. Policija pokušava da stupi u kontakt s naoružanim džihadistom koji drži taoce.

Ona je imala sreće i uspela je da pobegne na sigurno (Foto: Reuters)
Ona je imala sreće i uspela je da pobegne na sigurno (Foto: Reuters)

09.00 - Tri osobe koje su uspele da pobegnu iz kafića su na sigurnom sa policijom, rekla je Ketrin Bun zamenik policijsko komesara Novog Južnog Velsa, koja je dodala I da mnogi detalji su nejasni uključujući I broj taoca u kafiću i koji su motive otmičara.

08.30 - "Mi ne znamo da li je to politički motivisan napad, mada očigledno postoje indicije da bi to moglo biti ", rekao je novinarima Australijski premijer Toni Abot .

Premijer Australije Toni Abot (Foto: AP)
Premijer Australije Toni Abot (Foto: AP)

Australijanci strahuju da je kriza sa taocima nastala posle nedavnih pretnji ISIL da će se osvetiti za učešće njihove države u ratu protiv ove organizacije koja u svojim rukama drži polovinu Sirije i Iraka.

08.20 - Komesar policije Novog Južnog Velsa Endrju Scipion, izjavio je da se radi o terorističkom aktu, kao I da je sva polciija alarmirana. On je potvrdio da se vode pregovori sa otmičarom, kao I da su većina taoca ljudi koji su krenuli na posao.

Policija je evakuisala se okolne zgrade i zatvorila sve ulice koje gravitiraju prema kafiću u četvrti Martin Plejs. Takođe zatvorena je I železnička stanica.

Policija Sidneja i dalje apeluje na stanovništvo da ne izlazi na ulicu. SAD takođe su evakusiale svoj konzulat. Za sada nije poznato da li među taocima ima i Amerikanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track