DRAMATIČNA SITUACIJA U REGIONU POSLE PISANJA KURIRA Slovenci i Hrvati u ratu i za četiri sela!
Foto: Fonet AP, Reuters

Žestoke podele

DRAMATIČNA SITUACIJA U REGIONU POSLE PISANJA KURIRA Slovenci i Hrvati u ratu i za četiri sela!

Planeta -
Hrvatski analitičari tvrde da je Slovenija 1994. od njihove teritorije anektirala Bužin, Škudelin, Mlini i Škrile, kao i 113 hektara hrvatske teritorije smeštene nedaleko od grada Pirana

ZAGREB - Dramatična situacija u regionu, koja je nastala nakon otkrića Kurira da je Arbitražni sud u Hagu nezvanično doneo odluku da oblast Piranskog zaliva, o kom se Hrvatska i Slovenija spore, pripadne slovenačkoj strani, dovela je tenzije između dve države na nivo verbalnog rata.Dve zemlje su se međusobno optužile za ozbiljne prekršaje jer su, podsetimo, obelodanjeni dokazi da su slovenački predstavnici pri sudu zloupotrebili položaj i uticali na arbitre tako da odluče da zaliv ipak pripadne Slovencima.Povreda pravaHrvati su zbog toga žestoko napali svoje severne komšije, istakavši da su Slovenci povredili pravni sistem. S druge strane, zvanična Ljubljana oplela je po Zagrebu, istakavši da joj namerno smešta aferu kako bi je diskreditovao i omogućio da Piranski zaliv ipak pripadne Hrvatima. Koliko je taj slučaj poprimio dramatične okvire potvrđuje i činjenica da su naši susedi zbog pitanja Pirana „oživeli“ i druge teritorijalne sporove među njima.Tako je Hrvatska podsetila na to da su Slovenci 1944. od nje „sramno anektirali na papiru“ četiri sela."Obe zemlje prihvatile su 1991. da nemaju nikakvih teritorijalnih sporova s graničnim državama. Međutim, nakon što je sve to lepo prihvatila, Slovenija je isto tako sve to i porekla. Prvo je 1993. usvojila memorandum o Piranskom zalivu kojim se zauzima za to da čitava ta oblast bude pod slovenačkim suverenitetom, kao i za to da Slovenija dobije direktan izlaz na otvoreno more. Sledeći potez bio je još otvoreniji. Odlukom slovenačkog Državnog sabora, Sloveniji su 1994. pripojena četiri hrvatska sela: Bužin, Škudelin, Mlini i Škrile, kao i 113 hektara hrvatske državne teritorije. Takva „aneksija na papiru“ nije imala nikakvog pravnog učinka, osim što je izazvala šok i nevericu u hrvatskoj javnosti", objasnila je analitičarka Tatjana Tomaić.Sveta GeraInače, Hrvatska i Slovenija spore se i oko Trdinovog vrha - nazvanog po Janezu Trdini, slovenačkom književniku. Nedoumice o tome kome pripada ta najviša kota Žumbreačke gore nastala je nakon što je tu oblast svojevremeno napustila JNA. Hrvatski naziv kote je Sveta Gera.Podsetimo, Kurir je došao do transkripata koji dokazuju da su slovenački predstavnici uticali na glavne arbitre u sporu. Tako je otkriveno da je predsednik suda vrlo rano u postupku rekao da su „Slovenci dobili šta su hteli na moru“ i da najmanje dve trećine Piranskog zaliva ide Sloveniji. Odluka o sporu zbog te oblasti trebalo je da bude saopštena tek krajem godine.

Radikalno Hrvatska neće samo „tehnički“ odgovor ZAGREB TRAŽI RASPUŠTANJE ARBITRAŽNOG SUDAHrvatska vlada poslala je Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu pismo s pojedinostima vezanim za aferu „arbitraža“, preneli su sinoć mediji u Zagrebu.Član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavku, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mesto.U hrvatskoj vladi smatraju da je to formalan, „tehnički“ odgovor na situaciju kad sud ostane bez jednog arbitra a da nije progovorio o suštini problema.Zato su juče poslali pismo u kojem obrazlažu najnovije događaje, zajedno sa svim linkovima za sporne snimke i transkriptima razgovora slovenačkih funkcionera.Hrvatska smatra da bi Arbitražni sud trebalo sam da se raspusti jer je zbog skandala slovenačke strane toliko kompromitovan da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.U Banskim dvorima kažu da sud ima „kratak rok za delovanje“ i odgovor očekuju pre vanredne sednice Hrvatskog sabora, koju su zatražili vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track