DRŽAVA JOJ UNIŠTILA ŽIVOT: Devojku držali 27 meseci u samici bez presude, pa je pustili
Foto: Shutterstock

Strašna životna priča

DRŽAVA JOJ UNIŠTILA ŽIVOT: Devojku držali 27 meseci u samici bez presude, pa je pustili

Planeta -
Kendi Halej provela je 27 meseci u samici bez presude, da bi je na kraju proglasili nevinom.

"Molila sam se i smišljala kako da se ubijem. Molila sam se Bogu da umrem, da ga mogu pitati zašto me ovako kažnjava ako zna da ništa nisam skrivila..."

Ovo su reči Amerikanke Kendi Hajlej, koja je poslata u samicu šest nedelja nakon što je došla u zatvor Rikers ajland. U prvih 29 meseci u ovom zatvoru ona je 27 provela u samici, a sve vreme joj se nije sudilo za krivično delo za koje su je teretili.

"Šokantno je da osoba koja je optužena za nešto - ne osuđena, već tek optužena - može biti zatvorena u tako užasnim uslovima", kazala je Dženifer Pariš iz centra Urban džastis.

Prošlog maja porota je proglasila Halej nevinom za pokušaj ubistva i ona je oslobođena. Od tada ima mnogo problema da pronađe stabilnost u životu.

Kako navodi Pariš, američki pravosudni sistem je na kraju izneo sledeći stav:

"Eto, šteta, možda ti je ovo sve naškodilo, možda smo te obeležili i ranili za čitav život, mučili te, izgubila si stan jer si uhapšena, kao i sve druge stvari koje si imala u životu, a davale su ti sigurnost..."

Administracija predsednika SAD Baraka Obame zabranila je pritvaranje u samice maloletnika na federalnom nivou, ali to se ne odnosi i na ostale zatvorenike i pritvorenike.

Kada je Asata Šakur, bivša zatvorenica, koja je trenutno u bekstvu, opisivala torture i mučenja u američkim zatvorima, nije preterivala kada je kazala: "Iako mi je telo živo, moja duša je umrla."

(Info-ks.net/Al Jazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track