DRŽE PALČEVE U KREMLJU: Putin navija za Trampa!
Foto: Fonet, Reuters

Američki izbori pod lupom

DRŽE PALČEVE U KREMLJU: Putin navija za Trampa!

Planeta -
U Moskvi s velikom pažnjom prate glasanje u SAD i nadaju se da će kontroverzni milijarder naslediti Baraka Obamu u Beloj kući, a zatim ukinuti sankcije Moskvi

MOSKVA/VAŠINGTON - Američki predsednički izbori, često nazivani najvećim političkim cirkusom, prate se širom sveta, a posebnu pažnju izazivaju u Rusiji, čiji su odnosi sa SAD najgori od završetka Hladnog rata.Iako Kremlj zvanično ne komentariše glasanje za naslednika Baraka Obame u Beloj kući, u Moskvi se vagaju izjave svih mogućih predsedničkih kandidata o njihovoj zemlji.Zvanično ćute- Pratimo šta se dešava u Americi, ali ne komentarišemo izbore jer je reč o procesu u jednoj suverenoj zemlji. To je ono što nas čini drugačijim od ostalih, mi poštujemo volju naroda u svim zemljama, a posebno u SAD - izjavio je juče Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.Međutim, nisu svi baš toliko oprezni u iznošenju stavova, pa je tako predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno ipak komentarisao kandidata republikanaca rekavši da je talentovan i bistar.- Nije naše da ocenjujemo kandidate, to je na američkim glasačima. Ipak, Donald Tramp je apsolutni lider u predsedničkoj trci. On kaže da bi odnose s Rusijom doveo na sledeći, bolji i dublji nivo. Da li to želimo? Naravno - rekao je šef Kremlja.Ruski parlamentarac Vasilij Likačev kaže da je Tramp „pametniji“ od Klintonove kada je reč o odnosima s Rusijom.- Klintonova zna više o Kremlju nego Tramp, ali su česti njeni rusofobski ispadi, i to još od ranih devedesetih. S druge strane, milijarder je već hvalio Putina i rekao da je on vrlo cenjena osoba - kaže Likačev.Donald je lažnjakBivši predsednički kandidat republikanaca Mit Romni, koga je Barak Obama pobedio 2012, poručio je juče da njegova partija mora da bira.- Nisam Ronald Regan, ali nalazimo se na prekretnici i izbor Donalda Trampa može imati ozbiljne posledice i za zemlju i za partiju. Oni ništa konkretno nije ponudio. Govori da je pametan, ali nije. On je folirant, lažnjak, nepošten je i siledžija - poručio je sinoć Romni.

Donald TrampTRAŽI POMIRENJE S MOSKVOMKontroverzni milijarder je jedinstvena pojava na američkoj političkoj sceni, piše Sputnjik. Dok se skoro svi utrkuju u napadima na Rusiju, on je u tome umeren, pa ga mnogi nazivaju proruskim kandidatom iako on to nije. Ipak, on je rekao da poštovanje treba da bude ključ odnosa dve zemlje, podržao je uključivanje Rusije u rat u Siriji, a najavio je i ukidanje sankcija.

Berni SandersŽELI DA RUSIJA UĐE U NATOBerni Sanders je samozvani demokratski socijalista, pa ne iznenađuje što je imao dobre odnose sa SSSR krajem osamdesetih, kada je i putovao u tu zemlju, gde danas ima dosta pristalica. Iako je podržao sankcije protiv Rusije i kritikovao referendum na Krimu, on je predložio da Rusija uđe u NATO i da se taj savez posveti borbi protiv terorista, piše ruski Sputnjik.

Marko RubioPUTIN JE GANGSTERMladi republikanski senator sa Floride ima slične stavove o spoljnoj politici kao Hilari Klinton i zalaže se za agresivniji američki intervencionizam u svetu. On je naglasio da Amerika mora da se suprotstavlja Iranu, Kini i Rusiji dok se istovremeno bori sa Islamskom državom. Obećao je da će „ zaštititi istočnu Evropu od Rusije“, a Putina naziva gangsterom i siledžijom.

Ted KruzU KREMLJU JE KGB NASILNIKSin kubanskih imigranata ima veoma konzervativne stavove, pa kritikuje sve ruske akcije, a Putina naziva KGB nasilnikom koji je iskoristio slabost Baraka Obame na svetskoj sceni i kome Amerika treba da se suprotstavi. Najavio je širenje baza NATO po Evropi, ali je rekao da je spreman da sarađuje s Putinom i Bašarom el Asadom na smirivanju situacije u Siriji, piše Sputnjik.

Hilari KlintonZOVE SVE RUSE SILEDŽIJAMABivša prva dama i državna sekretarka SAD Hilari Klinton za Ruse je najpoznatiji kandidat. Upravo je ona simbolično sa Sergejom Lavrovom 2009. „resetovala“ odnose dve zemlje. Međutim, sada napada Rusiju kao siledžiju i kritikuje intervenciju u Siriji, mada povremeno iznenadi suprotnim stavom. Ipak, često obećava da neće dopustiti da Rusija pretekne Ameriku u ulozi svetskog vođe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track