DVE KOMETE JURE KA ZEMLJI: Proći će toliko blizu, kao skoro nikada do sada!
Foto: Shutter

Jednom u 150 godina

DVE KOMETE JURE KA ZEMLJI: Proći će toliko blizu, kao skoro nikada do sada!

Planeta -
Početkom sledeće nedelje Zemlju očekuje jedan od najbliskijih susreta s nekom kometom nakon dugo vremena. Pored naše planete trebala bi da prolete dve komete jedna u ponedjeljak, a drugi u utorak, ali nijedna ne bi trebalo da predstavlja opasnost.

U NASA navode da će oba objekta proleteti "neverovatno blizu" Zemlje. Jedan od njih trebao bi da bude udaljen "samo" 2,2 miliona kilometara od nas, što je treći najbliži prolazak otkad se beleži udaljenost.

Prva kometa se zove '252P/LINEAR', a otkrili su ga ugledni naučnici sa MIT pre 16 godina. On bi trebao proleteti na udaljenosti od 3,3 miliona kilometara od naše planete.

Njena "bliznakinja" otkrivena je pre samo nekoliko meseci, a uočili su ga stručnjaci sa Univerziteta na Havajima, koje ima veliki teleskop pozicioniran na Mauiju. Prvo su mislili da je reč o asteroidu, ali onda su primetili njegov jedva vidljiv rep pa su zaključili da je ipak reč o kometi. Nazvali su je 'P/2016 BA14'.

U dosad poznatoj istoriji, bliže od druge komete Zemlji su prišli (a da na nju nisu pali) samo kometa Lexell 1770. godine i kometa IRAS-Araki-Alcock 1983. godine.

Prva od dve komete koje će proleteti pored Zemlje sledeće sedmice smatra se svojevrsnom bliznakinjom one druge zbog jako slične orbite koju imaju. Druga je, inače, upola manja od prve i veruje se da bi zapravo mogla biti reč o komadu prve komete, koji se u jednom trenutku odvojio.

NASA eksperti navode da sličan blizak susret ne treba očekivati u sledećih 150 godina.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track