DŽIHADISTI GUBE TERITORIJE: Ostali bez oblasti u Siriji i Iraku, cilj im je kalifat na pragu Evrope
Foto: Profimedia

Rasulo

DŽIHADISTI GUBE TERITORIJE: Ostali bez oblasti u Siriji i Iraku, cilj im je kalifat na pragu Evrope

Planeta -
Islamska država je između 1. januara 2015. i 14. marta 2016. izgubila 22 odsto teritorija koje je kontrolisala u Siriji i u Iraku, objavio je specijalizovani institut IHS Jane's sa sedištem u Londonu.

"Rat se okreće na štetu Islamske države. Između 1. januara i 15. decembra 2015. godine Islamska država je izgubila kontrolu nad 14 odsto svoje teritorije", rekao je Kolumb Strek, analitičar IHS-a i stručnjak za Bliski istok.

"U novoj studiji se ističe da je IS u poslednja tri meseca izgubila još 8 odsto teritorije", opet u odnosu na teritoriju koji je kontrolisala 1. januara 2015, dodao je.

Kako navodi britanski ogranak američkog instituta IHS-a koji se oslanja na informacije dobijene iz društvenih medija i izvora u Siriji i u Iraku, ta teroristička grupa je 14. marta 2016. kontrolisala 73.440 kvadratnih kilometara teritorije.

Džihadisti su u Iraku izgubili velika područja u okolini Ramadija, zapadno od Bagdada i u okolini Tikrita, severno od prestonice.

Ipak, najveće gubitke imali su u Siriji. Otkako je IS letos izgubio Tal Abjad, jednu od glavnih tačaka gde je ulazio u Tursku, IHS je primetio da džihadisti imaju finansijskih teškoća koje su se odrazile u "povećanju raznih poreza" i u "velikom smanjenju plata koje je isplaćivala borcima".

"Te financijske teškoće su pogoršali ruski i međunarodni vazdušni udari na izvore prihoda od nafte od kraja 2015.", dodaje Strek.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak najavio povlačenje većeg dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije, gde je ta zemlja od 30. septembra izvodila vazdušne udare kao podršku snagama Bašara al-Asada.

Proteklih meseci stižu izveštaji o begu vodećeg džihadističkog kadra u Libiju, u kojoj je na delu pokušaj stvaranja tzv. zapadnog kalifata, s obzirom na bezvlašće koje u toj zemlji vlada od rušenja Gadafija. Slična situacija je i u susednom Tunisu.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track