DŽIHADISTI NA PRAGU EVROPE: Prejaki su! Nikada ništa slično nije viđeno!
Foto: Profimedia

Libija

DŽIHADISTI NA PRAGU EVROPE: Prejaki su! Nikada ništa slično nije viđeno!

Planeta -
U novom utvrđenju Islamske države u Libiji, džihadisti sprovode jednako brutalne zakone kao i u svom istočnijem kalifatu. Teroristička grupa u Libiji ima uporište u gradu Sirtu, udaljenom tek nekoliko stotina kilometara od Italije, gde se procenjuje da imaju oko 3.000 vojnika.

U najnovijem snimku koji su objavili iz tog grada, islamisti prikazuju brutalno pogubljenje dvojice muškaraca zbog "vračanja". Krvnik pod maskom izveo je optuženike u narandžastim kombinezonima na trg, pročitao optužbe protiv njih, a potom im odsekao glavu dugačkom sabljom.

"Poznavao sam tog čoveka, rekao je Hadži Mohamed za britanski Telegraf, jedan od izbeglica iz Sirta.

"On nije veštac, on je iscelitelj alternativne medicine, bavi se homeopatijom i akupunkturom. Bio je pogrešno optužen, rekao je Mohamed.

Zajedno sa još 5.000 bivših stanovnika Sirta pobegao je pre šest meseci u obližnji Misuratu. Tamošnji pobunjenici sravnili su Sirt sa zemljom u revoluciji 2011. godine, ali sada su se Gadafijevi lojalisti pridružili Islamskoj državi i željni su osvete.

Libija još nema službenu vladu, već dve suparničke administracije koje su uspele postići jedino to da je Islamska država uspostavila utvrđenje usred države dok su se suprotstavljene vlade bavile sukobima jedna s drugom.Nakon mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN i sporazuma koji je potpisan prošlog meseca, dve zaraćene frakcije pokušavaju da oforme vladu nacionalnog jedinstva, ali međunarodne diplomate strahuju da čak ni pretnja ISIS neće biti dovoljna da ih natera na saradnju.

Mladi koji su učestvovali u revoluciji protiv Gadafija danas su očajni i pitaju se zašto je njihova ‘nagrada’ za svrgavanje brutalnog diktatora postala samo još jedna psihopatska sila u obliku Islamske države.

"Krv je postala kao dim, rekao je ‘ Ahmed’, 23-godišnjak, dok je povlačio dim marihuane i gutljaj viskija. - Nekad bi me pogodilo kada bih video ubijene ljude, sada mi to više ništa ne znači.

Bivši pobunjenici iz Misurate spadaju među najiskusnije urbane gerile u svetu, ali čak i oni imaju problema u borbi s Islamskom državom.

"Bilo je dovoljno teško boriti se protiv Gadafijevih ljudi za vreme rata, ali ovi iz ISIS su još gori, rekao je Osama, nećak Hadžija Mohameda, koji tvrdi da se dešavalo da sahrani i pet saboraca dnevno, među njima i jednog od Mohamedovih sinova.

"Nismo nikad videli ništa slično", rekao je Osama.

Vojni komandanti iz Misurate planiraju veliku ofanzivu protiv Islamske države u Sirtu, a pripremaju i slanje špijuna u Sirt kako bi prikupili preko potrebne informacije.

Dvojicu su već uhvatili i pogubili, trojica su nestala, ali rizik se, tvrde, isplati - barem kako bi se revolucionarna zastava ponovno nadvila nad Sirtom, gde su mnogi poginuli pre samo pet godina kako bi je tamo postavili, piše britanski Telegraf.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track