DŽIHADISTI SPREMALI NAPAD NA LONDON: Glavna meta atrakcije Big Ben i Londonski most
Foto: Thinkstock

Terorizam

DŽIHADISTI SPREMALI NAPAD NA LONDON: Glavna meta atrakcije Big Ben i Londonski most

Planeta -

Islamska država regrutovala je jednog britanskog novinara da izvede terorističke napade na velikim londonskim atrakcijama kao što je Big Beng.

Jedan regruter ID probao je da "trenira" novinara tabloida Sun, koji je bio na tajnom zadatku, i koji je sa islamistom komunicirao šifrovanim porukama tokom dva meseca.

Reporter je navodno naređenje dobio od Abu Muslim Kurasanija, koji je tvrdio da je bio aktivan u džihadističkim operacijama u Velikoj Britaniji i SAD, a s ciljem da napadne lokacije sa velikim brojem turista kao što su Big Ben i Londonski most, a na kraju razgovora pominjan je i neimenovani veliki tržni centra u glavnom gradu Velike Britanije.

"Ako uspeš, to će biti ogromna stvar. I štetna za njih", rekao je regruter novinaru u poruci.

"Uči iz Nice. Nabavi automobil koji možeš parkirati negde gde ima mnogo ljudi - i pištolj koji možeš koristiti u isto vreme", napisao je on, misleći na masakr na jugu Francuske koji je ostavilo 84 mrtvih na Dan Bastilje ranije ovog meseca.

List piše da je u porukama pisalo da je naredba poslata po nalogu Islamske države

Kurasani je takođe novinaru poslao vodič za pravljenje bombi, upućujući ga kako da dobije lako dostupne materijale u cilju izgradnje automobila bombe, prenosi Sun.

Reporteru je naloženo da pokrene svoj napad u ponedeljak.

Sun piše da su dokazi prikupljeni tokom istrage odneti antiterorističkoj policiji i MI5, koji su tražili od lista da se ne otkrije lokacija tržnog centra. Skotland Jard je potvrdio da su dokazi o navodnom terorističkom napadu dobijeni.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track