DŽIHADISTI UNIŠTILI RUSKE HELIKOPTERE: Ali nisu smeli da preuzmu odgovornost za napad
Foto: Reuters

Bez hrabrosti

DŽIHADISTI UNIŠTILI RUSKE HELIKOPTERE: Ali nisu smeli da preuzmu odgovornost za napad

Planeta -

Satelitski snimci, koje je danas objavila firma Stratfor, pokazuju štetu na strateški važnoj avio bazi koju zajednički koriste ruske i sirijske vladine snage, javio je BBC, dodajući da je napad na bazu u istočnoj pokrajini Homs izvela organizacija Islamska država prošle nedelje.

Lokalni izvori u centralnoj Siriji su izjavili da su uništena četiri helikoptera i 20 kamiona i da su požari oštetili delove baze u pokrajini koja se graniči sa područjem pod kontrolom Islamske države. Ruski nezavisni portali su javili da su helikoptere koristile ruske i sirijske snage.

U napadu je uništen rezervoar sa gorivom, a požar se preneo na letelice i kamione, javili su ruski portali. Novinska agencija Amak koja je povezana sa Islamskom državom je prva javila da su požari izbili u bazi, ali nije precizirala njihov uzrok.

U tom izveštaju je javljeno da su uništena četiri helikoptera i 20 kamiona punih raketa. Analitičar firme Stratfor Sim Tak je izjavio da se sa satelitskih snimaka vidi da eksplozije nisu slučajne i da su ruske snage pretrpele značajnu štetu jer im je uništena cela jedinica borbenih helikoptera kao i neki od sirijskih aviona i skladišta opreme i naoružanja.

On je rekao da jedino nije jasno zašto Islamska država nije preuzela odgovornost za napad, javio je BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track