DŽON KERI: Ovo su kritični sati, očekujemo rusku saradnju, a Sirija da posluša Rusiju!
Foto: AP

Pregovori

DŽON KERI: Ovo su kritični sati, očekujemo rusku saradnju, a Sirija da posluša Rusiju!

Planeta -

Američki državni sekretar kaže da se nada napretku u pregovorima o obnavljanju prekida vatre širom Sirije, koji počinju u Ženevi, i mirovnim pregovorima koji bi doveli do kraja rata u toj bliskoistočnoj zemlji.

"Nadam se da ćemo uspeti da postignemo neki napredak", rekao je Keri na početku sastanka s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Džudom u Ženevi.

"Ovo su kritični sati, očekujemo rusku saradnju, a od sirijskih vlasti očekujemo da poslušaju Rusiju i da pozitivno reaguju", dodao je.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su u toku razgovori o uključivanju sirijske pokrajine Alepa u privremeni "režim zatišja" sukoba, a sirijska vojska je potvrdila produženje tog režima oko Damaska za još 24 sata.

Sirijska vojska je objavila "režim zatišja" za neke oblasti u petak uveče, ali u subotu su nastavljeni žestoki sukobi u Alepu, koji nije uključen u taj plan.

U petak su SAD objavile da s Rusijom pregovaraju o pokušaju obnavljanja primirja u Siriji posle bombaškog napada na bolnicu u Alepu u kom je poginulo 50 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track