EDI RAMA SATERAN U ĆOŠAK: Parlamentarni izbori u Albaniji 18. juna
Foto: Reuters

Opozicija isterala svoje

EDI RAMA SATERAN U ĆOŠAK: Parlamentarni izbori u Albaniji 18. juna

Planeta -

TIRANA - Posle višesatnih pregovaranja lidera političkih partija u Albaniji i razgovora premijera te zemlje Edija Rame s liderom opozicione Demokratske stranke Ljuljzimom Bašom, postignut je dogovor o održavanju parlamentarnih izbora 18. juna i učešću opozicije koja je ranije najavljivala bojkot izbora.

Baša je kasno sinoć potvrdio da je postignut dogovor s vladom i da će javnost o istom biti detaljnije informisana u naredna 24 sata.

Albanska opozicija od 18. februara bojkotuje parlament i parlamentarne sednice zahtevajući da se formira tehnička vlada. Baša je u više prilika tražio Raminu ostavku i uvođenje višestranačke vlade, što je albanski premijer odbio.

Albanija je potonula dublje u političku krizu pošto je propao pokušaj posredovanja Evropskog parlamenta između vlasti i opozicije. Poslednji pokušaj pronalaženja kompromisa vodio je čelnik političkog odbora parlamenta EU-a Dejvid Mekalister i bio je neuspešan. Pregovorima između vlasti i opozicije posredovao je i albanski predsednik Bujar Nišani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track