EGIPATSKI DOKTORI MONSTRUMI: Vadili organe izbeglicama i zaradili milione!
Foto: Reuters

Mreža strave

EGIPATSKI DOKTORI MONSTRUMI: Vadili organe izbeglicama i zaradili milione!

Planeta -

KAIRO - Egipatske vlasti uhapsile su 45 doktora, medicinskih sestara i posrednika osumnjičenih za ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

Uhapšeni su kupovali organe od izbeglica koji su prodavali delove tela da bi finansirali put u Evropu. Policija je u velikoj raciji u utorak ujutro zaplenila nekoliko miliona dolara.

- Uhapšeni su iskorišćavali lošu ekonomsku situaciju građana u Egiptu i patnju migranata iz Afrike. Građanima kojima je bila potrebna hitna transplantacija uzimali su velike sume novca - saopšteno je iz ministarstvo zdravlja.

Identitet uhapšenih nije naveden. Policija se u istrazi fokusirala na lanac privatnih bolnica i zdravstvenih centara, a klinike su zatvorene. Zanimljivo je da su neki od uhapšenih doktora radili u uglednim institucijama, među kojima su i dva najveća egipatska univerzitetska medicinska centra u Kairu.

Koordinator Svetske zdravstvene organizacije Luc Noel je još 2010. naveo Egipat kao jednu od pet zemalja u svetu u kojima je najviše rasprostranjena trgovina ljudskim organima.

(VIDEO) UŽAS U BEČU: Ljudske organe prodavao na buvljoj pijaci!

Iako su vlasti u Kairu usvojile oštre zakone, na stotine siromašnih Egipćana svake godine prodaje bubreg i jetru kako bi vratili dugove i imali šta da jedu.

Novi šef Ujedinjenih nacija, a ranije čelnik UNHCR, Antonio Guteres još 2012. je rekao da postoje izveštaji da se na Sinajskom poluostrvu, koje je pod kontrolom Egipta, imigranti ubijaju zarad uzimanja organa.

Pakao za srpske žrtveTAČI I DOSIJE „ŽUTA KUĆA“Trgovina ljudskim organima na KiM (ili dosije „žuta kuća“) nikada nije dobila sudski epilog. Prema pojedinim istraživanjima 1999. oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo je oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi. Prema izveštaju Dika Martija od 12. decembra 2010, organizator otimanja i trgovine organima bili su Hašim Tači i njegova „drenička grupa“.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track