ERDOGAN: EU nas ne prihvata zato što smo muslimani
Foto: Anadolija

Održao govor diplomcima

ERDOGAN: EU nas ne prihvata zato što smo muslimani

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na svečanosti dodele diploma na Univerzitetu Fatih Sultan Mehmet u Istanbulu kazao diplomcima kako i posle završenih studija u poslovnom životu treba da služe domovini i narodu.

"U poslovnom životu ili akademskoj karijeri nikada nemojte izgubiti odanost vašoj domovini, narodu i vašim idealima. Karijera koja je izgrađena po cenu odvajanja od vrednosti i svojih korena je besmislena, hladna i bez duše", rekao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa s Evropskom unijom (EU), naglasivši kako u Briselu užurbano razmišljaju šta će se desiti ako Turska otvori vrata izbeglicama prema Evropi.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Anadolija
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Anadolija

"Navodno upozorenje Turskoj je uputio i predsednik Evropske komisije. Rekao je navodno: 'Ako Erdogan ne implementira Sporazum o povraćaju izbeglica onda će sam morati objasniti turskom narodu zašto Turcima nije data mogućnost da bez viza putuju u Evropu.' Predsedniče Komisije, ti očigledno ne poznaješ turski narod. Ovom narodu nije stalo za vize za Evropu. Vama je, u stvari, u ovom momentu, u pravom smislu reči, stalo do Turske. Razmišljate: 'Šta ako Turska otvori vrata i ove izbeglice krenu prema Evropi?! Šta će se desiti s nama", rekao je Erdogan.

Na kraju je istakao da EU ne prihvata Tursku, jer većinu stanovnika te zemlje čine muslimani.

"Hej Evropska unijo, vi nas ne prihvatate zato što većinu naše populacije čine muslimani. Ne možete dokazati da nije tako. A to mi je otvoreno rekao i jedan od bivših ministara spoljnih poslova Francuske. Sa mnom je tada bio i Ahmet Davutoglu. Bio je trilateralni sastanak i rekao nam je taj ministar otvoreno. Rekao je 'vas neće prihvatiti u Evropsku uniju, uzalud se trudite'. Upitao sam za razlog, a on je na to odgovorio 'zato što ste muslimani'", kazao je turski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track