ERDOGAN IZGUBIO KOMPAS: Turci posle Putina u ratu i sa Obamom
Foto: Profimedia

Potpuni haos na Bliskom istoku

ERDOGAN IZGUBIO KOMPAS: Turci posle Putina u ratu i sa Obamom

Planeta -
Lider Turske optužio SAD, dugogodišnju partnersku državu, da sarađuje sa sirijskim Kurdima i tako proliva bazene krvi. Istovremeno, turski premijer napao Rusiju da u Siriji sprovodi etničko čišćenje

ANKARA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je juče Ameriku, dosadašnjeg velikog saveznika, da je saradnjom sa sirijskim Kurdima stvorila bazene krvi na Bliskom istoku.Te žestoke reči usledile su samo nekoliko dana nakon što je zvanična Ankara oštro reagovala jer je jedan izaslanik američkog predsednika Baraka Obame bio u poseti oblasti na severu Sirije, koja je pod kontrolom pripadnika kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (YPG).

Udari ne prestaju... Širom Sirije ostala pustoš
Udari ne prestaju... Širom Sirije ostala pustoš

Zaokret u politici

- Hej, Ameriko! Pošto nikada niste priznali PYD i YPG kao teroriste region se pretvorio u bazen krvi. Koliko puta smo to morali da vam kažemo? Da li ste s nama ili ste s terorističkim grupama - pitao je turski lider vičući pred svojim saradnicima okupljenim u predsedničkoj palati, što su mnogi analitičari ocenili kao veliki zaokret u turskoj politici.Gotovo istovremeno, premijer te zemlje Ahmet Davutoglu još jednom u nizu napao je Rusiju i istakao da ona zajedno sa sirijskim snagama, lojalnim predsedniku te zemlje Bašaru el Asadu, sprovodi etničko čišćenje oko severnog sirijskog grada Alepa. Šef vlade u Ankari reagovao je na akcije snaga ruskog predsednika Vladimira Putina koje sa saveznicima u Siriji pokušavaju da od terorista Islamske države (IS) oslobode region oko jednog od najvećih gradova te zemlje. Rusima i Sirijcima u tome pomažu i kurdski borci iz tog područja, koji se probijaju do vojne baze nedaleko od Alepa s namerom da uđu i u mesto Kfar Naja.- Jedan od ciljeva tih najnovijih napada oko Alepa je sprovođenje etničkog čišćenja - istakao je Davutoglu, čija je zemlja u višedecenijskom sukobu s Kurdima i po svaku cenu pokušava da ih spreči da na Bliskom istoku stvore svoju državu.
Napadi na najmoćnije... Obama i Putin
Napadi na najmoćnije... Obama i Putin

Saradnja sa IS

Ruska strana nije ostala nema na Davutogluove izjave, pa je juče šef ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov još jednom optužio Tursku da sarađuje sa Islamskom državom i da zato ima problem s ruskim akcijama u Siriji.- Turci pregovaraju sa IS i razmatraju nove načine krijumčarenja nafte i oružja - rekao je Lavrov i dodao da postoje indicije da u tome učestvuju najviši funkcioneri i jedne i druge strane.
Oštar... Ahmet Davutoglu
Oštar... Ahmet Davutoglu

Borba za Alep sumnja se da počinje odlučujuća bitkaDAVUTOGLU NAJAVIO DA TURSKA KREĆE U OFANZIVUTurski premijer Ahmet Davutoglu istakao je juče da je njegova zemlja spremna da vrati istorijski dug braći iz Alepa i da im pomogne u trenutnim borbama koje su se zaoštrile. Davutoglu nije detaljisao o kojim ljudima je tačno reč, ali je dao dovoljno prostora za sumnje da Ankara sprema ofanzivu na Siriju. Takve izjave usledile su nakon što je Rusija pre samo nekoliko dana objavila da će Turska verovatno pokrenuti vojnu akciju u susednoj državi. Veruje se da će glavni cilj turske vojske na sirijskom tlu biti obračun s Kurdima, koji su najjača odbrambena snaga protiv ekstremista IS. Ukoliko bi ruske i sirijske snage uspele da potisnu teroriste i pobunjenike protiv režima u Siriji, to znatno promenilo odnos snaga u regionu. Zato se bitka za Alep smatra odlučujućom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track