ERDOGAN SE MALO NAŠALIO: Evo da li Turska napušta NATO
Foto: Reuters

PROBLEM U NAJAVI

ERDOGAN SE MALO NAŠALIO: Evo da li Turska napušta NATO

Planeta -

Lider ruskih Liberal demokrata rekao je kako mu je Erdogan sugerisao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO, a evo i zašto...

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iznenadio je svetsku javnost kada je 2013. godine povodom Šangajske organizacije za saradnju (SCO) rekao Vladimiru Putinu: "Izvuci nas iz ove patnje (pokušaji pristupanja EU). Voljni smo da stavimo finalizujemo sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskim zemljama. Razgovarao sam o SCO sa vama ranije. Nama je stalo do toga".Tada, Erdoganova izjava je delovala kao šala ili provokacija sa ciljem slanja poruke u Brisel: "Niste nam potrebni, imamo druge opcije". Veoma mali broj ljudi shvatio je Erdoganovu izjavu ozbiljno, Newsweek.rs. Tri godine kasnije, u novembru 2016. Erdogan se još jednom dotakao pitanja turskog učešća u SCO."Turska ne treba da kaže:'Mi smo za EU, bez obzira na sve'... Na primer, zašto Turska ne bi bila deo šangajske petorke?", rekao je Erdogan.Ovog puta, njegove reči nisu više bile dočekane neozbiljno. Mnogo toga se promenilo od 2013. Pre svega, odnosi Turske sa Zapadom su oslabili, nariočito nakon propalog puča u julu i masovnih čistki koje su usledile. Dalje, EU je postala sve manje privlačna Ankari usled velikog broja unutrašnjih problema sa kojima se Unija suočavala (kao što je Bregzit) i sa kojima se suočava (izbeglička kriza, islamofobija i uspon desnice). Na kraju, odnosi Rusije sa Zapadaom takođe su zahladneli zbog ukrajinske krize, aneksije Krima i intervencije u Siriji.Svi ti faktori su zbližili Moskvu i Ankaru, kako jednu s drugom, tako i sa ne-zapadnim parterima, čime je članstvo Turske u SCE postalo još izglednije. Značaj SCO u svetu raste velikom brzinom, a glavni faktor jedinstva u SCO jeste politika nemešanja u unutrašnja pitanja država članica. Mnogi u Turskoj veruju da je ovo odsustvo kritika nešto što je možda i najprivlačnije za vlasti u Ankari. Ipak, ekonomske pogodnosti takođe igraju važnu ulogu.

Rusija smatra Tursku za potencijalnog punopravnog člana iz više razloga. Pre svega, Moskva želi da poboljša i produbi odnose sa Ankarom, s obzirom da je zaokret Turske ka istoku nakon propalog puča evidentan. Drugi razlog je ekonomske prirode - Turska može poslužiti Moskvi kao energetska centrala za spajanje Evrope i Azije, a članstvo u SCO bi samo pomoglo daljoj saradnji.Treći razlog tiče se bezbednosti koja je, s obzirom na aktuelnu situaciju na Bliskom istoku, od presudnog značaja. Moskva i Ankara se suočavaju sa sličnim bezbednosnim izazovima u regionu, od čega je najveći svakako terorizam.

Ipak, mnogi vojni eksprti u Rusiji su skeptični povodom članstva Turske u SCO jer smatraju da nije moguće da NATO zemlja učestvuje u radu ove organizacije, naročito ne na bezbednosnim aspektima. Ipak, lider Liberal demokrata Žirinovski izjavio je nakon novembarske posete Turskoj kako mu je Erdogan ličnio tražio da pomogne turskim naporima da se priključi SVO, nakon čega mu je rekao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO.Videćemo da li se i ovog puta Erdogan "šalio". Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

Eksplozivne optužbe: Rusija poseduje snimak Trampa sa prostitutkama koje uriniraju na Obamin krevetSenka koja vlada Kremljom: Ovo je Aleksandar Dugin, filozof i mistik koji je oblikovao Putina (FOTO)Čizma nad Islamskom državom: Da li će Tramp poslati trupe u SirijuSve manje marihuane, sve više korisnika: Zašto Amsterdam zatvara kofišopovePo trnju do reformi: Može li Mohamed bin Salman da promeni Saudijsku Arabiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track