Erdogan: Zašto Kulibali i Kuaši nisu bolje praćeni?
Foto: Fonet/AP

Teroristički napadi u Parizu

Erdogan: Zašto Kulibali i Kuaši nisu bolje praćeni?

Planeta -
Zar obaveštajne službe tamo ne prate one koji su oslobođeni, pitao je turski premijer

ISTANBUL - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upitao je danas zašto Amed Kulibali i Šerif Kuaši, dvojica ekstremista koji su prošle sedmice izveli terorističke napade u Francuskoj, nisu pažljivije praćeni pošto su pušteni iz zatvora.

"Zar obaveštajne službe tamo ne prate one koji su oslobođeni", pitao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Kulibali i Kuaši služili su svojevremeno zatvorske kazne. Braća Šerif i Said Kuaši napali su prošle sedmice redakciju satiričnog pariskog lista Šarli ebdo, dok je Kulibali ubio jednu policijaku i potom u prodavnici košer hrane i četiri taoca.

Erdoganovi komentari usledili su pošto je Turskoj zamereno kako je nevenčana žena Kulibalija, Hajat Bumedijen, nekoliko dana pre napada uspela da uđe u Tursku i potom ode u Siriju.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlet Čavušoglu rekao je jutros da je Bumedijen 2. januara stigla u Tursku iz Madrida, uoči masakra u Parizu 7. januara, a da je iz Turske u Siriju prešla 8. januara, na dan kada je njen muž ubio policajku u Parizu. Nemačka kontraobaveštajna služba pozvala je Tursku da učini više da spreči da ekstremisti prelaze preko njene teritorije kako bi se pridružili grupi Islamska država i drugim terorističkim organizacijama koje se bore na Bliskom istoku.

Amedi Kulibali
Amedi Kulibali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track