EU PARAZITI: 10.000 činovnika prima po 200.000
Foto: Profimedia

Udar Britanaca na birokrate iz Brisela

EU PARAZITI: 10.000 činovnika prima po 200.000

Planeta -

Administracija Evropske unije je čudovišno glomazna i košta previše, a ne radi ništa, piše britanski Dejli mejl, koji se zalaže za napuštanje zajednice

BRISEL - Britanci za dva dana odlučuju da li će ostati deo Evropske unije ili će je napustiti, a u kampanju su se uključili i ostrvski mediji. Dok San poziva ljude da glasaju za odlazak, Dejli mejl to radi suptilnije - objavio je tekst o birokratama u Briselu kao parazitima koji ne rade ništa, a zarađuju više od britanskog premijera.- U Briselu vlada čudna atmosfera. S jedne strane Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, upozorava da će doći do armagedona ako Britanija napusti EU. S druge, činovnicima je zabranjeno je da spomenu „bregzit“. I imajući u vidu sve privilegije koje ti činovnici imaju, niko neće ni razmatrati mogućnost da ne posluša tu naredbu - piše Dejli mejl.„Veliki projekat“Kako navode, zaposleni u institucijama EU ne mogu ni da shvate zašto „neki dosadni Britanci i žele da napuste ‚veliki projekat‘“.- Naravno, ko god da živi u ovom zatvorenom svetu - gde je svaki vikend produžen, svi su na službenim ručkovima, a popust u radnjama za njih je 36 odsto - ima iskrivljen pogled na normalan svet. Evropska prestonica je neverovatna jer u njoj za EU radi 47.000 ljudi, a čak 10.000 njih ima platu veću od 190.000 evra godišnje, što je zarada Dejvida Kamerona. I to su uglavnom menadžeri na sredini lestvice. Osim toga, dobijaju 310 evra mesečno da im supružnici ostanu kod kuće i po 130 evra za svako dete - piše Dejli mejl.Takođe, dodaju, 80 miliona evra godišnje Evropljane košta školovanje dece birokrata EU.Pčele i odluke- Britanski mediji, koji su za odlazak iz EU, izbačeni su iz čitaonica da se o „bregzitu“ ne bi razgovaralo, ali tog istog dana glavni događaj bio je dolazak princa Alberta od Monaka na ručak povodom Evropske nedelje pčela. Što znači da nisu radili ništa. Neverovatno je i to da Evropska komisija, čije članove niko od građana 28 zemalja EU nije izabrao, a na čijem čelu je trenutno Žan-Klod Junker, vlada ovim birokratskim aparatom. I iza zatvorenih vrata donosi zakone koji se tiču svih nas. Život evropskog komesara posebno je profitabilan - osnovna plata je 258.000 evra godišnje, a prate je dodaci, pomoćnici, ogromna penzija, ali i mesečna zarada od 10.000 evra pune tri godine po napuštanju funkcije - piše Dejli mejl.

Dobijaju ′leba preko pogačeKRKAJU JASTOGEDejli mejl piše da svaki član parlamenta dnevno dobija 300 evra uz platu.- Postoje turističke agencije zadužene za putovanja članova parlamenta u Strazbur na zasedanja. Samo taj putujući cirkus košta skoro 200 miliona evra godišnje. Još je gore kada se uđe u restoran, gde su na meniju foa gra i jastog, a kafa košta manje od jednog evra - piše Dejli mejl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track