EU POSTAVLJA ULTIMATUM: Osam zemalja će morati da uvedu evro i to hitno
Foto: Profimedia

Planovi posle Bregzita

EU POSTAVLJA ULTIMATUM: Osam zemalja će morati da uvedu evro i to hitno

Planeta -

Nakon ššto je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Evropske unije koje jošš ne koriste evro kao službeno sredstvo plaćanja možžda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu.

Kako navodi britanski Dejli ekspres, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker mogao bi da nametne ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, ŠŠvedskoj, Češškoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji.

On posle Bregzita žželi ššto prže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u celini.

I nemački "Frankfurter algemajne cajtung", takođe, navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovrššenje monetarne unije. Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom ššto je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga jošš ne koriste.

Kada su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadaššnji evropski poverenik za finansije, Britanac Lord Hil podneo je ostavku, a na njegovo je mesto doššao Valdis Dombrovskis, koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju evra u sve zemlje članice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track