EVO ZAŠTO MLADI IDU U DŽIHAD: Umesto škole biraju klanje i pucanje u ljude
Foto: Youtube/Printscreen

Nova studija

EVO ZAŠTO MLADI IDU U DŽIHAD: Umesto škole biraju klanje i pucanje u ljude

Planeta -

Ekonomski problemi, potraga za smislom i želja za osvetom glavni su faktori koji teraju mlade Sirijce da se pridruže ekstremističkim grupama, pokazuje studija objavljena danas.

Studija nevladine organizacije Internešenal alert (International Alert) koja pomaže u nalaženju mirnih rešenja konflikata, zasnovana je na razgovorima sa 311 Sirijaca i njihovih bližnjih u Siriji, Libanu i Turskoj, dve zemlje koje su prihvatile veliki broj izbeglica.

Prema ovoj studiji mladi između 12 i 24 godine najpodložniji su pridruživanju džihadističkim grupama kao što je Islamska država i Front al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. Međutim više nego što ih privlači ultrakonzervativna ideologija ovih grupa ovi mladi su motivisani "potrebom da zarađuju za život, da daju smisao svom životu, da povrate svoje dostojanstvo i da veruju u moralnu dužnost da štite, da se svete ili da brane", navodi se u dokumentu.

Mladići kažu da su time što su se pridružili oružanim grupama dobili "pravi smisao života, čast i samopoštovanje", navodi se u izveštaju. Kada regrutuju maloletnike džihadisti ih integrišu u socijalne grupu sa mladim istih godina, i time im zamenjuju školu. Sa više od dva milona dece koja ne pohađaju školu u Siriji Islamska država i Front Al Nusra koriste to da primene sopstveni obrazovni sistem, navodi studija.

Program regrutovanja Islamske države nazvan "mladi kalifata" obuhvata časove veronauke i vojne taktike. Te "škole" zasnovane su na segregaciji i verskim podelama, navodi ova nevladina organizacija. Ova nevladina organizacija poziva zemlje koje prihvataju mlade izbeglice da ih integrišu u školske programe koji imaju psihološku podršku i lečenje od trauma, čime bi se sprečilo regrutovanje mladih u ekstremističke grupe.

Organizacija takođe predlaže da se uvedu alternativni izvori zarade za život kao i prilike da se zalažu za nenasilje. "Da nemam ovaj posao, bio bih na frontu s kalašnjikovom", rekao je jedan Sirijac koji radi kao nastavnik u Libanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track