EVROPA PREKIDA DOTOK NOVCA: Grčke banke sutra ne rade?
Foto: Profimedia

Posledica zakazivanja referenduma

EVROPA PREKIDA DOTOK NOVCA: Grčke banke sutra ne rade?

Planeta -
Odluka ECB-a mogla bi izazvati potpuni kolaps bankarskog sistema. Rok za otplatu grčkog duga ističe već u utorak, a pregovori Grčke s međunarodnim kreditorima su prekinuti

Evropska centralna banka (ECB) tokom dana bi trebalo da prekine dotok novca grčkim bankama, javlja BBC.

Očekuje se da bi zbog te odluke, koja bi mogla biti donesena u nedelju popodne, većina banaka u Grčkoj u ponedeljak mogla da bude zatvorena.

Odluka ECB-a mogla bi izazvati potpuni kolaps bankarskog sistema. Rok za otplatu grčkog duga ističe već u utorak, a pregovori Grčke s međunarodnim kreditorima, koji su sve vreme bili teški, prekinuti su pošto je premijer Aleksis Cipras odlučio da raspiše referendum o njihovim predlozima tj. merama štednje.

Referendum će biti održan 5. jula, a premijer Aleksis Cipras je u njegovoj najavi izrazio nadu da će Grci odlučno odgovoriti na ultimatume zajmodavaca. Čak 178 poslanika u parlamentu poduprlo je Ciprasov predlog, uprkos odluci eurogrupe da Grčkoj ne produži program pomoći kroz sledećih mesec dana.

Protiv održavanja referenduma bilo je 120 poslanika.

U Grčkoj se već oseća napetost i strah, a to pokazuju i redovi pred bankomatima širom zemlje. Građani žele da se dokopaju svog novca strahujući da će njihova zemlja izaći iz eurozone i da će to dovesti do potpunog finansijskog kolapsa.

Iako se grčke banke trude da osiguraju dovoljno gotovine, blizu 35 odsto bankomata u Grčkoj u subotu uvečer je ostalo bez novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track