EVROPA U PANICI ZBOG RADIOAKTIVNOG OBLAKA: Kancerogeni jod curi iz nuklearne podmornice!?
Foto: Printscreen Tweet

POVEĆANA RADIJACIJA

EVROPA U PANICI ZBOG RADIOAKTIVNOG OBLAKA: Kancerogeni jod curi iz nuklearne podmornice!?

Planeta -

Već nedeljama je u vazduhu iznad Evrope povećan nivo radioaktivnog joda-131. Jod-131 jedan je od najkancerogenijih elemenata koji nastaje u radioaktivnom otpadu.

Uzrok povećane radijacije još uvek je nepoznat. Prema izveštajima medija u januaru koncentracija joda-131 iznenada porasla. Povećan noivi joda 131 zabeležen je na severu Norveške, a kasnije u Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Francuskoj, Španiji i Nemačkoj. Stručnjaci pretpostavljaju da se nešto dogodilo početkom godine zbog čega je došlo do povećane radijacije.

Vlasti u Norveškoj i Francuskoj gde su izmerene najveće koncentracije joda-131, tvrde da nema opasnosti po zdravlje ljudi, jer su navodno količine koje su otišle u atmosferu male. Već 17. februara krenule su špekulacije o tome šta je uzrokovalo poras nivoa radijacije. Prema pisanju britanskoih medija mogući uzrok je testiranje nuklearnog oružja u Arktičkom okeanu.

Međutim evropski geolozi tvrde da nije zabeležena nikakva seizmička aktivnost koja bi ukazivala na eventualane nuklearne probe.Verovatnije je da je došlo do neke nuklearne nesreće, odnosno da je radioaktivna ruska olupina više zračila nego je to uobičajeno.

Naime u Arktičkom okeanu i Barencovom moru nalazi se više olupina na nuklearni pogon. U vreme kada je izmerena povišena koncentracija joda-131 u vazduhu more ispred norveške obale bilo je uzburkano zbog nevremena. U javnosti se kao mogući uzrok povećane radijacije spominje i eksplozija koja se početkom februara dogodila u nuklearnoj elektrani Flamanvil na severozapadnu Francuske.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 22.02.2014

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track