EVROPA U STRAHU POSLE NAPADA U MANČESTERU: Makron traži produženje vanrednog stanja u Francuskoj
Foto: AP

Panika

EVROPA U STRAHU POSLE NAPADA U MANČESTERU: Makron traži produženje vanrednog stanja u Francuskoj

Planeta -

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron traži produženje vanrednog stanja u zemlji do 1. novembra i želi da ojača ovlašćenja bezbednosnih snaga novim zakonom posle terorističkog napada u ponedeljak uveče na koncertu u Mančesteru, kad su poginule 22 osobe, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Makron je odluku o produženju doneo posle jutrošnjeg sastanka o bezbednosti, na kom su visoki zvaničnici "razmotrili posledice novog terorističkog napada na mere zaštite kako bi osigurali bezbednost svojih sunarodnika", navodi se u saopštenju predsedništva.

Uoči izborne pobede 7. maja, 39-godišnji Makron je najavio da će zatražiti od parlamenta da produži vanredno stanje, koje je u Francuskoj uvedeno posle niza napada u Parizu novembra 2015. Inače, vanrednim merama su francuskoj policiji data šira ovlašćenja kad je reč o potragama i hapšenjima, a prema prvobitnom planu trebalo je da prestanu da važe polovinom jula, navodi Rojters.

Novo produženje vanrednog stanja biće šesto po redu. Novi francuski predsednik je, takođe, zatražio od vlade da pripremi nacrt zakona o trajnom jačanju bezbednosnih mera, nevezano za vanredno stanje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

5 najvećih terorističkih napada koji su pogodili Britaniju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track