EVROPSKI POSLANICI ZA UVOĐENJE VIZA SAD I KANADI: I oni su uveli vize nekim zemljama EU
Foto: Profimedia

Reciprocitet

EVROPSKI POSLANICI ZA UVOĐENJE VIZA SAD I KANADI: I oni su uveli vize nekim zemljama EU

Planeta -

Članovi Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta pozvali su danas Evropsku komisiju da poštuje pravila i donese privremene mere o suspenziji bezviznog režima za građane SAD i Kanade, koje ne poštuju načelo viznog reciprociteta.

Hina prenosi da su neki su evropskih poslanika rekli da bi Parlament mogao Komisiju da pošalje na sud zbog nepoštovanja zakona.

Članovi Odbora o tom su pitanju raspravljali sa komesarom EU za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom, koji je nadležan za pitanje viza.

Navodi se da evropski poslanici ne žele da razgovoraju o mogućim posledicama uvođenja viza za građane Sjedinjenih Država i Kanade i ističu da je postupak jasan u slučajevima kada neka treća zemlja ne poštuje vizni reciprocitet.

Foto Reuters
Foto Reuters

Holandska liberalna poslanica Sofi In`t Veld i njena švedska koleginica Cecilija Vikstrem rekle su da bi Parlament mogao da pošalje „Komisiju na sud“ ne bude li poštovala pravila.

S druge strane, evropski komesar Avramopulos kaže da bi to bilo „izuzetno kontraprodukivno“ i zauzeo se da se to pitanje rešava „strpljivom diplomatijom“.

Hina podseća da Kanada traži vize za građane Bugarske i Rumunije, a Sjedinjene Države od građana Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije. Amerikanci su nedavno su usvojili zakon koji bi mogao da pogoditi i građane zemalja Šengenskog sporazuma koji imaju dvojna državljanstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track