FINSKA ĆE DELITI MESEČNO GRAĐANIMA 560 EVRA: Dobijaće novac bez ikakvih obaveza!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Eksperiment

FINSKA ĆE DELITI MESEČNO GRAĐANIMA 560 EVRA: Dobijaće novac bez ikakvih obaveza!

Planeta -

Za dve hiljade Finaca država iduće godine priprema ostvarenje utopije - dobijaće novac svaki mesec bez ikakvih obaveza, pa čak neće morati ni tražiti posao.

Reč je o primeni eksperimentalnog uvođenja osnovnog univerzalnog dohotka, već poznatog pod engleskom skraćenicom UBI (universal basic income), u Finskoj, zemlji koja i inače puno eksperimentiše na različitim poljima, od obrazovanja do načina donošenja novih propisa.

Deca u finskim školama tako nemaju domaće zadatke, a zakoni se donose tako što u raspravi učestvuje ko god želi.

Kako god bilo, ostvarenje utopijskog sna u kojem niko nije na ulici, nije gladan, ne nosi krpe i ima siguran prihod svaki mesec za koji ne mora ispuniti nikakve uslove širi se i drugim zemljama, eksperimentiše se u nekim mestima u Holandiji, Kanadi, raspravlja o tome u Novom Zelandu.

Finci su o tome diskutovali do 9. septembar, a sad, i bez analiziranih rezultata rasprave, idu u primenu od 1. januara 2017. Tako će slučajnim izborom između nezaposlenih koji primaju novčanu naknadu biti izabrano njih 2.000 i svaki će dobiti 560 evra mesečno.

Nakon dve godine biće upoređeno ponašanje te grupe nezaposlenih s jednakom grupom koja će i dalje primati redovnu novčanu naknadu sa berze, koja takođe iznosi 560 evra. Razlika je u tome što će se testirani moći zaposliti a da im prihod od 560 evra i dalje ostane, dok ostali nezaposleni gube pomoć ako nađu posao.Inače pojedini kritikuju Finsku jer 560 evra, kako kažu, nije dovoljno za život, a većina Finaca, njih 69 odsto, podržava ideju, ali da dohodak iznosi 1.000 evra. Danska će u Utrehtu eksperimentalno uvesti dohodak od 972 evra, od čega se može živeti, ističe za Blumberg Leonid Beršidski i kritikuje finski eksperiment kao preskroman, preplašljiv.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track