(FOTO) CIA OBJAVILA SVOJE TAJNE MAPE: Ovako su gledali na Jugoslaviju, Rusiju, Nemačku...
Foto: Shutterstock

Otkrivena kartografija

(FOTO) CIA OBJAVILA SVOJE TAJNE MAPE: Ovako su gledali na Jugoslaviju, Rusiju, Nemačku...

Planeta -

Danas mnogi zamišljaju obaveštajce kao ljude opremljene najsavremenijim uređajima. Ipak, jedna od osnovnih alatki svakog špijuna daleko je jednostavnija: bilo za izviđanje, trgovine, invazije ili špijunaže, mape su neodvojiv deo planiranja.

Kako bi obeležili 75 godina kartografskog odeljenja, američka Centralna Obaveštajna Agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog veka, do savremenog doba.

Tokom poslednjih nekoliko godina, CIA i druge obaveštajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom sveta.

Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ.

Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD posmatrale svet kroz decenije. Tokom četrdesetih, akcenat je na Nemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu.

Posle drugog svetskog rata, pažnja je preusmerena ka Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku.Ove mape, može se reći, igrale su važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. veka.

Iako brifinga sa mapom na stolu i figuricama vojnika više nema, kakva god da bude forma mapa budućnosti, one će uvek predstavljati neizostavan deo strateškog planiranja, kao i sjajan uvid u način na koji svet funkcionše.

Celu galeriju objavljenih mapa možete pogledati OVDE, a u albumu mapa iz devedesetih, videćete i kako je CIA posmatrala BiH i Kosovo.

(Newsweek)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track