(FOTO) KRALJICA KUBE: Ovo je najopasnija američka špijunka za koju nikada niste čuli
Foto: Wikipedia

UPROPASTILA PENTAGON

(FOTO) KRALJICA KUBE: Ovo je najopasnija američka špijunka za koju nikada niste čuli

Planeta -

Izložila je američke trupe direktnoj opasnosti, izdala je sopstveni narod i prodala toliko tajni da eksperti kažu da prava razmera štete koju je nanela SAD-u nikada neće biti u potpunosti procenjena

Ana Montes, poznata kao Kraljica Kube, od 1985. sve do napada 11. septembra 2001. godine, prodavala je američke vojne tajne Havani, dok je istovremeno radila kao visoki analitičar za Odbrambenu obaveštajnu agenciju pri Pentagonu, piše Newsweek.rs.Uprkos njenim uspesima i zločinima, za Montesovu gotovo niko ne zna. Iako mnogi smatraju da Kuba ne može da nanese veliku štetu supersili kao što su SAD, prava opasnost je u stvari kome će te informacije Kuba dalje prodati, a prvi na spisku su uvek Kina, Rusija, Iran, Venecuela i Severna Koreja.Montesova je dugo bila nezadovoljna američkom spoljnom politikom, što su Kubanci iskoristili i ubedili je da okrene leđa svojoj zemlji, prijateljima i porodici.

"Smatrala je da SAD nemaju pravo da nameću svoju volju drugim zemljama", rekao je specijalni agent FBI Pit Lep, čovek koji je vodio istragu protiv Montesove i koji ju je na kraju uhapsio.Dok je završavala master studije, neko je primetio njenu naklonost Kubi, što su vrlo brzo iskoristili regruteri. Gotovo istovremno kada su je kontaktirali Kubanci, Montesova je aplicirala za Odbrambeno obaveštajnu agenciju (DIA) koja svakodnevno barata brojnim vojnim tajnama. Kada je počela tu da radi 1985. godine, već je bila kubanski špijun.Rad u DIA omogućio je Montesovoj da izabere špijunski metod zahvaljujući kojem je ostala neprimećena čitavih 16 godina. Jedna od glavnih principa kojih se pridržavala jeste da nikada ne iznosi dokumente ili elektronske fajlove sa posla. Umesto toga, Montesova je pamtla detalje osetljivih dokumenata, i iz pamćenja ih prekucavala kod kuće. Te fajlove je Montesova enkriptovala i snimala na posebne diskove, koje je dalje predavala Kubancima.

Foto: Wikipedia, Ana Montes
Foto: Wikipedia, Ana Montes

Sve vreme, Montesova je napredovala na poslu gde su je smatrali uglednom radnicom. Zbog svoje neverovatne reputacije i nagrade koju je primila 1997. godine, Montesovu su kolege iz DIA zvale Kraljica Kube.Ipak, jedne noći 1996. godine, Montesova je izašla ranije sa posla, iako je u toku bio međunarodni incident. Kontraobaveštajni službenik DIA Skot Karmajkl pozvao je Montesovu na ispitivanje. Iako se Montesova nije odala, Karmajkl je osećao da nešto krije, ali kako je njen dosije bio besprekoran, morao je da odustane od daljeg "kopanja".Četiri godine kasnije Karmajkla je kontaktirao FBI koji je došao do podataka da u DIA postoji neidentifikovana "krtica" koja radi za Kubu. FBI je znao da je "krtica" putovala u Gvantanamo, a kada je Karmajkl na spisku osoba koje su putovale video ime Ana Montes, bio je siguran da je pronašao špijuna.Karmajkl i FBI su posle toge sve napore usmerili na dokazivanje da je Kraljica Kube u stvari kubanska špijunka. Agenti su vrlo brzo uvideli da Montesova šalje signale kubanskim kontaktima sa telefonskih govornica širom Vašingtona, a dok je bila van grada, u njenoj kući su pronašlo radio stanicu za kratke radio talase, koju je Montesova koristila za komunikaciju sa Kubancima.

Sledeći zadatak FBI bio je da skrenu pažnju Montesovoj dok je na poslu, kako bi pretražili njenu tašnu. U njoj su agenti pronašli papir sa šifrarnikom kojim se Montesova služila pro komunikaciji sa Kubancima. Zahvaljujući tom papiriću, agenti su nadalje mogli da dešifruju poruke koje je Montesova slala.

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: JEDNOSTAVNA MATEMATIKA: Da li je za SAD isplativo da povuče vojsku sa Bliskog istoka FAMILIJA NA PRVOM MESTU: U ovom gradu, najbogatije porodice dominiraju već 600 godina NEWSWEEK OTKRIVA Biće još gore: Zašto je Srbija rekorder u Evropi po broju smrti od raka ESKALACIJA U DONBASU Sukob kao sredstvo pritiska: Poziv Putin-Tramp pokrenuo novu "rundu" (FOTO, VIDEO) Seks skandali u domaćoj književnosti: Od Krležine "Melanije" do pionirki žestoke erotike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track