(FOTO) KRVNIK DEČAČKOG LICA: Ko je Adel Kermik koji je preklao francuskog sveštenika!
Foto: Printscreen Bfmtv.jpg

Džihadistička egzekucija u katoličkoj crkvi u Normandiji

(FOTO) KRVNIK DEČAČKOG LICA: Ko je Adel Kermik koji je preklao francuskog sveštenika!

Planeta -

Jedan od dvojice napadača koji su u utorak u crkvi u francuskoj Gornjoj Normandiji ubili sveštenika je francuski državljanin Adel Kermik, koji je bio pod elektronskim nadzorom posle dva pokušaja da ode u džihad u Siriju

Kermika (19) je ubila policija nakon što je tokom jutarnje mise u katoličkoj crkvi na severu Francuske uzeo taoce. Tokom talačke krize, za koju je posle odgovornost preuzela teroristička Islamska država, napadači su ubili 84-godišnjeg ubili prerezavši mu vrat sveštenika Žaka Amelia i teško ranili jednu časnu sestru.

Pariški državni tužilac je izjavio da je identifikacija drugog napadača u toku, a da je Kermika identifikovan na osnovu otisaka prstiju.Prema izjavama svedoka napadači su u crkvu ušli naoružani lažnim bombama, pištoljem i noževima, od sveštenika su tražili da klekne pa mu prerezali vrat i "odslužili misu na arapskom". Sve su to pritom i snimali.

" Prisilili su ga da klekne, a on se odupirao. I tada se dogodila tragedija", kazala je časna sestra Daniela i dodala, " Sve su snimali. Oko oltara su izveli nekakav obred na arapskom jeziku. Bio je to horor".

Neposredno pre nego što su napadači ubili sveštenika, jedna od tri časne sestre je uspela da pobegne iz crkve i obavesti policiju koja je na mesto događaja došla nekoliko minuta kasnije i odmah okružila crkvu. Kada su naoružani napadači oko 11 sati izašli iz crkve uz povike "Alahu akbar", policajci su ih ubili na mestu.

Kermik je mogao slobodno da se kreće između 8:30 i 12:30, što je on iskoristio za napad u crkvi, jer je sveštenik ubijen između 9 i 11 sati ujutro. Osim što je bio pod policijskim nadzorom, Kermik je dva puta bio u zatvoru, u Francuskoj i Švajcarskoj. Prvi je put je pokušao da ode u Siriju preko Nemačke u martu 2015., ali ga je policija uhapsila i vratila nazad u Francusku gde je stavljen pod kontrolu svojih roditelja. Tada je još uvek bio maloletan.

Kad je napunio 18 ponovno je krenuo prema Siriji, ovaj puta preko Šviajcarske i Turske, ali su ga Turci deportovali nazad u Švajcarsku, odakle je vraćen u Francuskoj. Tamo je i osuđen zbog povezanosti s terorističkom organizacijom u maju 2015., a nakon manje od godine dana provedenih u zatvoru pušten je na uslovnu slobodu 22. marta ove godine.

Francuski premijer Manuel Valls posle napada je izjavio da je cilj napadača bio "pokrenuti rat religija". Govoreći na televizijskom kanalu TF1 Valls je kazao da "kada su napadnete sveštenika, Katoličku crkvu, lako je zaključiti koji je cilj". Francuski premijer pozvao je Francusku da ostane jedinstvena. "Ubistvo sveštenika napad je na celu zemlju", kazao je ranije francuski predsednik Fransoa Oland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track