(FOTO) NIŠTA SE NE VIDI OD PEPELA: Proradio vulkan u Japanu, dim se vinuo 11 km u visinu!
Foto: Reuters

Podignut nivo upozorenja

(FOTO) NIŠTA SE NE VIDI OD PEPELA: Proradio vulkan u Japanu, dim se vinuo 11 km u visinu!

Planeta -

Vulkan Aso na jugu Japana izbacio je danas u vazduh ogromne sive oblake dima visine i do 11 kilometara u jednoj od svojih najvećih erupcija poslednjih godina.

Japanska Meteorološka agencija saopštila je da su u erupciji vulkana koja se dogodila u ranim jutarnjim časovima, takođe izbačeni delići vulkanskih stena i pepeo, zbog čega je podignut nivo upozorenja za to područje.

Foto: AP
Foto: AP

Japanska televizija NHK prikazala je snimke na kojima se vidi narandžast plamen koji treperi na nekoliko lokacija na planinskom vrhu dok vulkan izbacuje sivi dim u vazduh.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama niti o pričinjenoj većoj materijalnoj šteti u obližnjim gradovima, iako su zgrade i automobili prekriveni debelim slojem pepela.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Letovi su uglavnom nepromenjeni, osim pojedinih kašnjenja. U gradu Aso, oko 10 kilmetara severno od istoimenog vulkana, iz predostrožnosti su postavljeni centri za evakuaciju.

Japan ima više od 100 vulkana i nalazi se u delu Tihog okeana koji je zbog čestih zemljotresa poznat kao Vatreni prsten Pacifika.

SRBIN POBEGAO IZ PLEMENA KAD SU HTELI DA GA ŽENE: Trčao sam 18 sati preko vulkana, jedva živ ostao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track