(FOTO) ONI SU SPASLI RUSA: Evo lica hrabrih Asadovih specijalaca koji su izvukli ruskog pilota!
Foto: Printscreen Twitter

Snimljeni na delu

(FOTO) ONI SU SPASLI RUSA: Evo lica hrabrih Asadovih specijalaca koji su izvukli ruskog pilota!

Planeta -
Spasilački tim se sukobio sa pobunjenicima tokom 12-časovne operacije, ali su uspeli da spasu Konstantina Muraktina

Prve fotografije specijalaca sirijske armije koji su pre dva dana izvršili operaciju 4-5 kilometara iza neprijateljske linije da bi spasli preživelog od dvojice ruskih pilota, čiji je "suhoj" oborila turska vojska, osvanuli su na Tviteru.

Ovi hrabri komandosi snimljeni su posle spasilačke akcije u Latakiji.

Prevodilac na turski i 11 članova elitne jedinice vojne obaveštajne službe, infiltrirali su se 4-5 kilometara unutar neprijateljskih položaja u regionu Al-Atira i spasili pilota, piše sirijski list Al-Vatan, a prenosi AFP, navodeći da je reč o novoj taktici vladinih snaga.

Specijalci su krenuli u akciju pošto je Turska oborila ruski avion u utorak ujutro, primoravši dvojicu pilota da se katapultiraju sa padobranima iznad teritorije koju drže pobunjenici protiv Bašara al Asada. Al-Atira je područje u provinciji Latakija oko 12 kilometara od granice sa Turskom. Kapetan aviona je već poginuo u paljbi koju su otvorili pobunjenici ali ruski dron je snimio navigatora Konstantina Muraktina kako se krije na zemlji.

"Ruski dron je preneo sirijskim specijalnim snagama lokaciju pilota kao i gde se nalaze terorističke jedinice," piše Al-Vatan. On je uočen zahvaljujući svom GSP-u.

To je bila trka sa vremenom jer su ga tražili i teroristi, piše list, navodeći da je šifra koju su Sirijci koristili da bi navigatoru pokazali da su spasioci bila bila "Kosta", od Konstantin, i sirijska zastava. Spasilački tim se sukobio sa pobunjenicima tokom 12-časovne operacije, ali su uspeli da spasu Muraktina, kome je bila povređena noga.

U jučerašnjem obraćanju ruskim državnim medijima navigator nije izneo detalje operacije spsavanja u koju su, prema tvrdnjama ruske vojske, bili uključeni i ruski specijalci.

"Generalno se dobro osećam. Vojni lekari čine čuda," rekao je on novinarima u bazi Hmejmim.

Rusija nije objavila ime ubijenog pilota, premda je predsednik Vladimir Putin rekao da će on biti posthumno odlikovan najvišim priznanjem - medaljom Heroja Rusije. Muraktin će takođe dobiti medalju, kao i vojnici koji su bili uključeni u operaciju spasavanja uključujući jednog koji je poginuo u prinudnom sletanju helikoptera pogođenog u paljbi.

(Tanjug/Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track