(FOTO) OVO NISTE ZNALI O PAPI FRANJI: Osobenjak, ekscentrik ili prvi iskreni poglavar Vatikana?
Foto: Wikipedia, Casa Rosada (Argentina Presidency Of The Nation)

Razigrani papa

(FOTO) OVO NISTE ZNALI O PAPI FRANJI: Osobenjak, ekscentrik ili prvi iskreni poglavar Vatikana?

Planeta -
Papa je sigurno jedna od najpoznatijih javnih ličnosti na svetu, i kao poglavar Rimokatoličke crkve trebalo bi da predstavlja ovaploćenje dobrote i uzvišenosti. Šta zapravo znamo o njemu?

Svi znamo papu Franju kao čoveka koji se vozi u blindiranim kolima, blagosiljajući narodne mase, ali on se specifičnim ponašanjem više nego izdvojio od svojih prethodnika.

1. Rođen je 17. decembra 1936. kao Horhe Mario Bergoljo u Argentini, tačnije Buenos Ajresu i prvi je papa rođen u Južnoj Americi.

2. Prvi je papa u istoriji sa imenom Franja (Francis), i prvi jezuita sa ovom titulom (jezuiti ili isusovci (Societas Jesu) su rimokatolički muški red, koji je osnovao Ignacio de Lojola u Parizu 1534.). Nazvao se Franja u čast Sv. Franje, kaluđera iz 12. veka.

3. Pre nego što je postao sveštenik rekreativno je plesao tangom sa svojom tadašnjom devojkom. Priča se da je izuzetno nadaren plesač.

4. Iako bi se od jednog pape očekivalo da je završio teologiju, Franja ima master diplomu iz hemije i predavao je ovaj predmet u srednjim školama. U mladosti je takođe radio i kao obezbeđenje u klubu u Buenos Ajresu.

5. U vreme izbora za papu, lekari su bili zabrinuti za njegovo zdravlje jer mu nedostaje jedno plućno krilo koje je uklonjeno dok je još bio tinejdžer.

6. "Njegova svetost" nije jedan od onih koji "čeka sve na gotovo", već voli sam da kuva, i to vrlo umešno. Priča se da mu je jedan od najvećih specijaliteta paelja (špansko nacionalno jelo).

Papa Franja u Vatikanu, Foto: Wikipedia

7. Izbor 2013. nije bio prvi put da se kandidovao za "svetu stolicu". U izboru 2005. bio je drugoplasirani, iza Benedikta XVI.

8. Kako gaji imidž nekoga ko je pun ljubavi i brige za svetsku populaciju, nismo sigurni kakav je njegov stav po pitanju gej brakova. 2001 godine posećivao je pacijente obolele od side, a čak im je prao noge (običaj iz Evanđelja po ugledu na Isusa Hrista). Ipak, otvoreno je rekao da gej brakovi nisu uključeni u "Božiji plan", što je uzrokovalo žestoku reakciju javnosti.

9. Papa Franja prati nove tehnološke trendove i aktivno koristi Tviter (ima preko 7 miliona pratilaca).

10. On tečno govori španski, Italijanski i latinski, prilično dobro priča engleski, nemački, grancuski i portugalski. Ima tri državljanstva: Argentine, Italije i, naravno, Vatikana.

11. Ima veliku kolekciju fudbalskih dresova jer je veliki fan ovog sporta, što i nije toliko čudno kad se setimo da je rođen u jednoj od prestonica fudbala. Navija za Sen Lorenco, fudbalski tim iz rodnog grada.

Papa se oprašta od Obame, Foto: Wikipedia
Papa se oprašta od Obame, Foto: Wikipedia

12. Biblija nije jedina knjiga koju aktivno proučava, naime izrazito ceni trilogiju "Gospodar prstenova" i ostala Tolkinova dela.

Ilustracija, Foto Profimedia
Ilustracija, Foto Profimedia

13. Za razliku od svojih prethodnika ne živi u raskošnom apartmanu, već je za sebe izdvojio relativno skromnu gostinsku sobu u vatikanskoj vili.

14. Iste godine kad je izabran, 2013, proglašen je osobom godine magazina Tajm zbog svog velikog uticaja u kratkom periodu od kako je postao papa.

15. Tokom godina dobijao je razne ekstravagantne poklone, između ostalog, Harli Dejvidson motor. Radije nego da uživa u tim darovima, Franja je odlučio da ih proda, te da zarađeni novac donira centrima za beskućnike.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

(The Fact)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track