(FOTO) POSLE 22 GODINE MIRA: Počeo rat u Nagorno Karabahu, ubijeno dete i 12 vojnika
Foto: Twitter/screenshot

Borbe duž kontrolne linije

(FOTO) POSLE 22 GODINE MIRA: Počeo rat u Nagorno Karabahu, ubijeno dete i 12 vojnika

Planeta -
Posle skoro 22 godine mira u Nagorno Karabahu ponovo su se sukobile jermenska i azerbejdžanska vojska.

U Nagorno-Karabahu, području na teritoriji Azerbejdžana pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske, izbile su jake borbe sa azerbejdžanskim snagama, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane.

Portparol Ministarstva Artsrun Hovhanisjan je za agenciju AP rekao da se borbe odvijaju duž čitave "kontrolne linije" koja razdvaja Nagorno-Karabah od ostatka Azerbejdžana. Hovhanisjan je u odvojenoj objavi na Fejsbuku naveo da su obe strane pretrpele gubitke, kao i da je pogođen jedan azerbejdžanski helikopter.

U žestokim sukobima koji su izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, ubijen je jedan dečak, a još dvoje dece ranjeno, rekao je portparol lidera tog regiona, dok je azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo da je poginulo 12 njihovih vojnika.

Baku je takođe saopštio da je u oblasti vojnih akcija oboren helikopter Mi-24 i uništen jedan tenk azerbejdžanske vojske, preneo je Tas. Zvaničnici obeju bivših sovjetskh republika međusobno su se optužili danas za sukobe koji su izbili protekle noći, a istovremeno svaka od strana tvrdi da je nanela teške gubitke drugoj strani, prenosi AP.

Portparol separatističkog predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan rekao je da je u borbama ubijen 12-godišnji dečak, dok je dvoje dece ranjeno u raketnoj vatri azerbejdžanskih snaga, navodi američka agencija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu razgovarao sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, pozvavši ih da zaustave nasilje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Tas.

Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Jermenije i Azerbejdžana saopštile da su u tom spornom regionu izbili žestoki sukobi. "Predsednik Putin poziva sukobljene strane da odmah prekinu sukobe i iskažu uzdržanost u cilju sprečavanja novih žrtava", izjavio je za ruske novinske agencije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenela je agencija AFP.

Sukobi su danas izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski jermenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a jermenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabaha su takođe saopštile da je jermenska protivvazdušna obrana oborila jedan azerbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti. Nagorno-Karabah, koji se nalazi u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom lokalnih Jermena, funkcioniše samostalno uz jaku vojnu i finansijsku podršku Jermenije od okončanja rata za nezavisnost 1994.

Obe strane su prijavile veći broj žrtava u novim sukobima, optužujući jedna drugu za kršenje prekida vatre, što ukazuje na to da je dve decenije star konflikt, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, daleko od toga da bude mirno razrešen. Jermensko Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je "neprijatelj, koristeći tenkove, artiljeriju i avijaciju, pokušao da prodre dublje u odbrambene linije odbrambene vojske Nagorno-Karabaha i zauzme taktičke pozicije". "Neprijatelj je u tome sprečen", navelo je Ministarstvo. Sukob u Nagorno-Karabahu je izbio 1991. godine, u vreme raspada Sovjetskog Saveza. Primirje je sklopljeno 1994. godine, ali su sukobi ipak povremeno izbijali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track