(FOTO) Prodala svoju zemlju: Ovo je najopasnija američka špijunka za koju nikada niste čuli
Foto: Wikipedia

Zvali su je Kraljica Kube

(FOTO) Prodala svoju zemlju: Ovo je najopasnija američka špijunka za koju nikada niste čuli

Planeta -

Izložila je američke trupe direktnoj opasnosti, izdala je sopstveni narod i prodala toliko tajni da eksperti kažu da prava razmera štete koju je nanela SAD-u nikada neće biti u potpunosti procenjena

Ana Montes, poznata kao Kraljica Kube, od 1985. pa sve do napada 11. septembra 2001. godine, predavala je američke vojne tajne Havani, dok je istovremeno radila kao visoki analitičar za Odbrambenu obaveštajnu agenciju pri Pentagonu. Uprkos njenim uspesima i zločinima, za Montesovu gotovo niko ne zna, piše Newsweek.rs. Montesova je dugo bila nezadovoljna američkom spoljnom politikom, što su Kubanci iskoristili i ubedili je da okrene leđa svojoj zemlji, prijateljima i porodici.Montes je odrasla u Americi, u porodici iz srednje klase, kao najstarija od četvoro dece. Do 1984. godine, Montesova je završila studije i zaposlila se u Ministarstvu pravde u Vašingtonu. U to vreme učestvovala je u protestima protiv Ronalda Regana.

"Smatrala je da SAD nemaju pravo da nameću svoju volju drugim zemljama", rekao je specijalni agent FBI Pit Lep, čovek koji je vodio istragu protiv Montesove i koji ju je na kraju uhapsio.Dok je završavala master studije, neko je primetio njenu naklonost Kubi, što su vrlo brzo iskoristili regruteri. Gotovo istovremno kada su je kontaktirali Kubanci, Montesova je počela da radi za Odbrambeno obaveštajnu agenciju (DIA) koja svakodnevno barata brojnim vojnim tajnama.Rad u DIA omogućio je Montesovoj da izabere špijunski metod zahvaljujući kojem je ostala neprimećena čitavih 16 godina. Jedna od glavnih principa kojih se pridržavala jeste da nikada ne iznosi dokumente ili elektronske fajlove sa posla. Umesto toga, Montesova je pamtla detalje osetljivih dokumenata, i iz pamćenja ih prekucavala kod kuće.

Newsweek.rs Bivši mudžahedin pobedio u Strazburu, a sada tuži BiH zbog kazne zatvora Bez dostojanstva: Evo kako neuspeh Afrike utiče na globalni rasizam prema crncima Naučnici utvrdili vezu smeha, korupcije i inteligencije Zdrava ekonomija: Ova država ima najviše bogatstva u rukama pojedinaca Grad beznađa: Mladi u ovom kanadskom gradu sve češće pomišljaju na samoubistvo (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track