(FOTO) Putinova "Patriotska pseudonauka": Da li Kremlj zaista ciljno uništava Rusku akademiju nauka
Foto: AP

Obračun s intelektom

(FOTO) Putinova "Patriotska pseudonauka": Da li Kremlj zaista ciljno uništava Rusku akademiju nauka

Planeta -

Kritičari Vladimira Putina smatraju da u Rusiji postoji neka vrsta organizovanog napada na nauku, jer je Kremlj navodno otkrio da pseudonauka više odgovara trenutnim ideološkim potrebama režima

Ceremonija dodele nagrada imala je sve znake legitimnosti - veliki uređen prostor u blizini Kremlja, mlada publika i žiri sastavljen od vrhunskih naučnika. Nagrada, međutim, nije išla najboljem i najvažnijem istraživanju ili radu koji je doneo najveći doprinos nauci, već osobi koja je bila najuspešnija u "donošenju svetla neznanja masama", piše Newsweek.rs.Neobična inauguracija "počasnog člana akademije pseudonauka" otišla je Irini Jermakovoj, biološkinji i voditeljki na ruskoj nacionalnoj televiziji. Jermakova se proslavila uverenjem da su muškarci evoluirali od ranih hermafroditskih Amazonki.Ona je jedna od vodećih ruskih anti-GMO aktivista, i tvrdi da je genetski modifikovana hrana u stvari američko biooružje usmereno na genocid protiv Rusije.

Dodelom nagrada Jermakovoj, ruska naučna zajednica želela je da pokaže da lak i u teškim vremenima nije izgubila smisao za humor. Organizator događaja, naučnik i nagrađivani autor Aleksander Solokov, izjavio je: "Neka što više ljudi vidi da je nauka živa u Rusiji i da je sposobna da se odbrani". Ipak, sve više dokaza ukazuje da ne može.Ruska nauka se tokom poslednjih godina suočava sa čitavim nizom problema - od smanjenja budžeta, preko korupcije, do odliva mozgova - a mnogi smatraju da je jedan od glavnih problema upravo afirmisanje pseudonaučnika kao što je Jermakova od strane ruske države.

Kremlj je uzdigao i institucionalizovao ideje pseudonaučnika, što je dovelo do sukova vlasti i Ruske akademije nauka (RAN). Naime, jedan od Putinovih najbližih savetnika za nauku Mihail Kovalčuk, koji je postavljen za predsedavajućeg Kurčatov instituta za nuklearnu energiju, odbijen je za članstvo od strane RAN 2008. godine, da bi pet godina kasnije stigao odgovor.Kremlj je pokušao da rasformira ovu instituciju, mnogi posedi su oduzeti, a nezavisnost organizacije gotovo uništena popšto je postavljeno novo supervizorsko telo u vidu državne agencije."Reforme su nanele ogromnu štetu akademiji, instituciji koja postoji od 18. veka i služi kao nervni centar mreže ruskih naučnih institucija", smatra novinar Aleksandar Sergejev.U međuvremenu Kovalčukov Korčatov Institut postao jeveoma moćan i preuzeo je kontrolu nad mnogim istraživačkim centrima RAN.

Kritičari Vladimira Putina smatraju da u Rusiji postoji neka vrsta organizovanog napada na nauku, jer je Kremlj navodno otkrio da pseudonauka više odgovara trenutnim ideološkim potrebama režima.U septembru ove godine, specijalna komisija RAN za borbu protiv pseudonauke, objavila je izveštaj u kojem se navodi da su za uspon pseudonauke odgovorni sve veći stepen izolacije i nacionalizma u zemlji."Stvaranjem klime koja pospešuje pseudonauku, Kremlj želi da odseče legitimne ruske naučnike od sveta" smatra Sergejev, koji je takođe u specijalnoj komisiji.Kako bi sprečili dalju degradaciju nauke u zemlji koja je u ovom polju dala 17 nobelovaca, ruski intelektualci počeli su da uzvraćaju udarac, a dodla nagrada za pseudonauku, samo je jedan od vidova otpora - grotesknim trofejom u obliku reptilskog stvorenja koje u pozi Mislioca sedi na piramidi, retko ko može da se ponosi. Prema rečima Sokolova, Irina Jermakova nije pokupila nagradu.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Strah i trepet pučine: Ovo stvorenje je ubilo više mornara nego pirati i ajkule zajedno (FOTO)Uzajamne pohvale ne znače ništa: Evo kako Tramp i Putin mogu da pronađu zajedničke intereseOzbiljan udarac za EU: Zapadna Afrika zatvorila vrata evropskom gorivuŠamar hladnoratovske stvarnosti: Evo kako je rat sa Kinom stvorio modernu indijsku armijuHarizma ekstremizma: Evo zašto sve više mladih Britanki prelazi u salafizam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track