(FOTO) SPOLJA OBIČNE KUĆE, UNUTRA BRUTALNO MUČILIŠTE: Iračani otkrili tajne zatvore u Faludži
Foto: Reuters

Nema ni trunke ljudskosti

(FOTO) SPOLJA OBIČNE KUĆE, UNUTRA BRUTALNO MUČILIŠTE: Iračani otkrili tajne zatvore u Faludži

Planeta -

Tri kuće u jednoj od ulica novooslobođenog iračkog grada Faludže ni po čemu se ne ističu po svojoj spoljašnjosti.

Jedna je veća od ostalih s dva stuba na ulazu, druge su skromne i bezlične bež boje, kao i ostatak grada koji je bio pod kontrolom ozloglašene Islamske države poslednje dve i po godine.

Međutim, iza ulaznih vrata krije se prava jeza: improvizovani zatvor koji su militanti koristili kako bi nad zatočenicima sprovodili brutalne kazne. Te prostorije pružaju pogled na rigorozne zakone koji su Faludžom vladali pre nego što je grad oslobođen, pružaju i pogled na režim kome javna smaknuća, vešanja i mučenja nisu ništa strano.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dom mnogih vođa Islamske države, Faludža, bio je prvi grad koji je pao u ruke džihadista i bio je glavno sedište za sprovođenje njihovih operacija širom Iraka. Ovaj zatvor samo je jedan od ostataka samoproglašenog kalifata islamističkih ekstremista, a pronašle su ga iračke snage koje sada malo-pomalo otkrivaju njihova skrovišta što im omogućuje uvid u unutrašnju organizaciju te terorističke grupe.

Irački vojnici naišli su na podzemne fabrike eksploziva, dokumente, oružje i zatvore poput ovog - skrivene u običnim, nekad porodičnim kućama, upravo kako bi izbegli bombardovanje iz vazduha.

Naime, u prostoriji, koja je nekad verovatno bila dnevna soba, još uvek je zagušljivo. Oseća se znoj onih koji su tu bili zatočeni do samo dan ili dva pre.

Prozori su prekriveni metalom i samo tračak svetla probija se i osvetljuje tepihe, zavese i odeću prikupljenu u hrpu kako bi činili jastuk. Takvih hrpa je u prostoriji desetak, što ukazuje na okvirni broj zatvorenika koji su ovde bili zatočeni.

Hodnik ispred prostorija je zapaljen. Iračke sigurnosne snage kažu kako je tako bilo kad su stigli. Naime, provladine snage navodno su zapalile neke zgrade u Faludži, ali je te tvrdnje iračka vojska porekla.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na spratu, u sobama se još uvek nalazi odeća i druge stvari porodice koja je nekada tu živela. Papiri pronađeni u kući pokazuju kako je mnogo ljudi zatočeno posle presude suda Islamske države, kazao je Gazi čije su snage otkrile zatvor. Neki su optuženi za krađu, drugi zbog manjih prekršaja poput pušenja ili kršenja strogog kodeksa o oblačenju.

"Siguran sam da ovakvih zatvora ima još mnogo u Faludži. Nema u njima trunke ljudskosti", kazao je.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Između kuća zidovi su probijeni kako bi se mogli kretati bez izlaženja na ulicu. Treća kuća služila je, čini se, za najgore kazne i mučenja. Na zidu visi debeli lanac s kukom na kraju.

"Ovde su ih vezali da vise naglavačke i tukli ih", objašnjava Gazi. Na gornjem spratu nalaze se improvizovane samice s metalnim zidovima s rupama na vrhu koje su služile za ventilaciju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Kako je iko mogao disati unutra na toj vrućini", pita se Gazi. Zatvor je bio prazan kad su njegove snage stigle. Gazi kaže kako ne zna što se dogodilo sa zatvorenicima.

(Washungton post/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track